Lekapcsolták a Colosseum fényeit az antiszemitizmus elleni tiltakozásként (videó)

A holokauszt emléknapján az antiszemitizmus és az idegengyűlölet, valamint a Jobbik ellen a Colosseum elsötétítésével tiltakozott Róma városa és a római zsidó közösség, s a megmozduláson a római magyar nagykövet is beszédet mondott.

Közel kétszáz ember gyűlt össze a Colosseum előtti téren közöttük az olasz főváros zsidó közösségének tagjai, számos fiatal és néhány Rómában élő magyar is.

 

A Róma városa és a római zsidó közösség megemlékezése az antiszemitizmus és a xenofóbia minden formája ellen szólt, „tiltakozásként a Jobbik zsidóellenes tetteivel és megnyilvánulásaival szemben is. Mi a neonáci Jobbik, nem Magyarország ellen tüntetünk”- hangsúlyozta a zsidó közösség elsőként beszédet mondó fiatal képviselője.

Emanuele Fiano, a balközép Demokrata Párt (PD) parlamenti képviselője, a milánói zsidó közösség tagja, akinek édesapját Auschwitzba deportálták, „borzalmasnak” nevezte a „jobboldali, újfasiszta magyar párt zsidólistáját”.

A budapesti Duna-parton sorakozó cipők alkotta holokauszt-emlékműről beszélt Fiamma Nirenstein, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és az Európai Néppárt képviselője, aki pénteken az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció (ICCA) delegációjával járt Magyarországon.

Nirenstein elmondta, hogy a budapesti kormány „humanitást és akaratot mutatott a probléma megoldására”, de a magyar kormány és az ICCA megemlékezésén „fekete ruhás, arrogáns milícia tűnt fel, mely meg akarja félemlíteni a magyar lakosságot, Európát és a zsidókat”.

hirdetés

„A magyar nép nem antiszemita és a sajnálatos antiszemita megnyilvánulások Magyarországon nem gyakoriabbak, mint Európa többi országában. Ugyanakkor egyértelmű, hogy az ilyen veszélyes epizódokat nem szabad alábecsülni, határozottan el kell ítélni őket. Pontosan ahogyan a magyar kormány tette minden alkalommal. Az utóbbi két évben Magyarországon számos intézkedés és jogszabály lépett hatályba az intolerancia, a rasszizmus és az idegengyűlölettel szemben” – hangoztatta Balla János római magyar nagykövet.

„Miért éppen Magyarországra mutatunk? Mert Magyarországon tombolt leginkább a náci őrület”- fogalmazott Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke. Hozzátette: „nem akarunk Magyarország felett ítélkezni, aggódunk a Jobbik és a többi hasonló pártnak az európai országokban való erősödése miatt”.

Pacifici emlékeztetett, hogy Róma városa és a római zsidó közösség a lekapcsoltatta a Colosseum világítását Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök római látogatásakor, Gilad Shalit izraeli katona szabadon engedéséért és a keresztények mai üldözése elleni tiltakozásaként is.

„Tiszteljük a nemzetek autonómiáját, de vannak értékek, melyek nem egy adott országé, hanem Európa és az emberiség értékei” – mondta Gianni Alemanno, római főpolgármester, az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség (AN), majd a PdL politikusa.

A gyűlésen elhangzott beszédek után a Colosseum sötétbe borult.

MTI