LMP: látszatmegoldás a fűtéskorszerűsítési pályázat

Látszatmegoldásnak tartja az LMP azt a pályázatot, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hirdetett meg lakások fűtéskorszerűsítésére.

Jávor Benedek, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: szakértők szerint legfeljebb egy hétig élhet a pályázat, ugyanis a 864 millió forintos keret várhatóan néhány nap alatt elfogy, és legfeljebb ezerötszáz háztartáson segít.

Jávor Benedek, kép: lehetmas.hu

Az LMP szerint a tárcának vissza kell térnie a Fidesz választási programjához, amely évente a lakásállomány tíz százalékának energiahatékonysági korszerűsítését ígérte.

hirdetés

„Látszólag próbálják megvalósítani eredeti gazdaságprogramjuknak ezt az ígéretes fejezetét, csakhogy az Orbán-kormány eddigi működése alatt csak olyan lakossági energiahatékonysági pályázatokat hirdettek meg, amelyeket a politikai blöff kategóriájába lehet sorolni” – vélekedett Jávor Benedek, hozzátéve, hogy ha a kabinet tartaná magát az ígért tempóhoz, akkor évente 420 ezer lakás energetikai korszerűsítését támogatná.

Ehelyett egy látszatmegoldásról van szó, amit a lehetséges pályázók körének „mesterséges leszűkítése” is jelez, ugyanis kizárólag a kormányzati portálon ügyfélkapuval rendelkező természetes személy pályázhat, ha az ügyfélkapun kívül a pályázati portálra is regisztrál – írta az ellenzéki politikus, hangsúlyozva, hogy ez a „dupla szűrés” családok százezreit zárja el a lehetőségtől.

Közölte, az LMP a minimális költségvetésű „álpályázatok” helyett a szén-dioxid-kvótából származó bevételekből folyamatosan feltöltött Zöld Beruházási Rendszer működtetését, egy jelentős költségvetésű, lakossági klímaalap felállítását, valamint az európai uniós forrásoknak „az értelmetlen látványberuházásokról az energiahatékonysági területre” történő átcsoportosítását javasolja.

Hétfőtől lehet pályázni támogatásért fűtési rendszerek korszerűsítésére. Az NFM költségvetési forrásból meghirdetett konstrukciójára a 864,4 millió forintos keret kimerüléséig lehet pályázatot benyújtani – írta hétfői közleményében a minisztérium.

MTI