Los Angeles is betiltja a műanyag szatyrokat

Los Angeles üzleteiből hamarosan eltűnnek a műanyag bevásárló szatyrok. Az Angyalok Városa múlt héten az Egyesült Államok legnagyobb olyan településévé vált, ahonnan kitiltják e nagy tömegben gyártott és használt környezetszennyező eszközöket. A tilalom nem csupán a kis élelmiszerboltokra vonatkozik, hanem azokra a nagy, önálló élelmszer-üzletekkel rendelkező hálózatokra is, mint a Target vagy a Wal-Mart.

kép: lvgaben/indafoto.hu

kép: lvgaben/indafoto.hu

A rendelkezés értelmében a nagyobb üzletekből 2014. január 1-től, a kisebbekben 20154. július 1-től nem szabad műanyag zacskókat árulni. A vásárlókat két választás elé állítják: vagy visznek magukkal újrahasznosítható szatyrokat, vagy pedig helyben vásárolnak papírzacskókat, darabját 10 centért.

hirdetés

A tilalmat megszegő boltok az első alkalom után 100, a második után 200, a harmadik után pedig 500 dolláros pénzbüntetésre számíthatnak.

A városi tanács elvben már tavaly elfogadta a tilalmat, a végső szavazásra, amelyben a tilalom hívei 11-1 arányban győztek, csak most került sor. A városatyák remélik, hogy a közel 4 milliós Los Angeles világos üzenetet küld Kalifornia állam elöljáróinak, hogy a tilalmat mindenütt bevezessék. Hasonló intézkedés már érvényben van San Franciscóban és San Diegóban is.

forrás: energiacentrum.com/Aiolus News

Vélemény, hozzászólás?