Az ablaknál jobban megy a munka

Az irodában lévő ablak nemcsak karrierjének tesz jót, de úgy tűnik, jót tesz az egészségnek is. Egy tanulmány ugyanis kimutatta, hogy azok a munkavállalók, akik ablakos irodában dolgoznak jobban alszanak éjjel, nappal pedig aktívabbak és jobban teljesítettek az egyéb életminőséget mérő teszteken is – írja a Fox News.
Alvási szakértők már régóta tudják, hogy a fény segít szabályozni az alvási-ébrenléti ciklust, és ezáltal javítja a hangulatot, a termelékenységet, az éberséget és jótékony hatással van az általános egészségügyi állapotra is.

kép: Sandorhaz/indafoto.hu

kép: Sandorhaz/indafoto.hu

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a természetes napfénynek van-e valamilyen előnye a mesterséges világítással szemben. A tanulmányba bevontak 49 irodai dolgozót, 27 ablak nélküli helyen dolgozót és 22 ablakos helyen dolgozót. Ez utóbbiak 173 százalékkal több fényhez jutottak hozzá, éjszaka pedig 46 perccel többet aludtak, mint a napfényhez kevésbé hozzájutó társaik. Emellett jobban teljesítettek az alvás minőségét és a nappali álmosságot mérő teszteken.

hirdetés

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a természetes fényben dolgozók fizikai aktivitása is nagyobb, valamint termelékenyebbek, a diákok pedig jobban teljesítenek a vizsgákon egy napos teremben, mint egy sötétebben.

OrientPress Hírügynökség