Magyar biomasszagyűjtő gép járhatja az erdőket

Új, önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztettek ki, melynek révén betakarítható lesz az erdészeti biomassza hulladék jelentős része, továbbá az energiaültetvények termése is. Az eszköz elterjedése jelentős zöldenergia-többletet eredményezhet a gazdaság számára. A projekt 2014. júniusában zárult, a teljes költségből 77,58 millió forintot az Európai Unió finanszírozott.
Hasznosíthatóvá válik az erdészeti gazdálkodás során keletkező biomassza − lomb, bozót, gally, szárak és ágak − jelenleg veszteségnek számító jelentős része. Ez az eredménye a most lezárult fejlesztésnek, amelynek során új, önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztett ki a smARTSOL Engineering Kft. A berendezés alkalmas továbbá az energiaültetvények egy menetben történő betakarítására is.
smartsol biomassza gyűjtő BiomogA gép, a speciális lánctalpai révén a kedvező talajnyomás miatt az erdőt is kíméli. Jelenleg nincs a piacon más, hasonló technológiájú berendezés – mutatott rá a smARTSOL Engineering Kft. ügyvezetője.

Makai Miklós elmondta, a betakarítógép a tőelválasztás után a növényi részeket feldarabolja és bálákba tömöríti. A biomassza tömböket a gép a későbbi begyűjtéshez a területen hagyja, hogy az természetes úton száradjon ki, de lehetőség van arra is, hogy azonnal felrakja egy szállítójárműre.

hirdetés

A biomassza korunk egyik legkönnyebben hozzáférhető, hatékony, ám korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló megújuló energiaforrása, amelynek energiasűrűsége egyes szénfajtákéval vetekszik, használata pedig a fosszilis energiahordozókat váltja ki – ismertette az ügyvezető.
smartsol biomassza gyűjtő BiomogEgy ilyen energiaforrás jelentős részét elvesztegetni pazarlás, amelyet az energiahordozókban szegény országok, mint Magyarország, nem engedhetnek meg maguknak. Mivel Európában sok ország faunája és energetikai helyzete hasonló a miénkhez, ezért várható, hogy a fejlesztés során megvalósított berendezésre megfelelő kereslet lesz – tette hozzá az ügyvezető.

A vállalkozás a kutatás-fejlesztési munkához 77,58 millió forint támogatást kapott a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán.

OPH