Már robotok építik a napelemfarmokat Amerikában

Robotokkal 10 százalékos költségmegtakarítás érhető el. Egy amerikai cég megfizethetőbbé és gyorsabbá tenné a napelem farmok telepítését.

Az installáláshoz robotok segítségét veszik igénybe – írja a Fox Business. Amerikában a háztartásoknak a hagyományos energia költsége még kedvezőbb, mint a napelemekkel elérhető megtakarítás, így a vállalkozók inkább óriási napelem farmokat építenek, amelyek ipari méretben állítanak elő áramot.

Az egyik ilyen telepítő cég robotokkal végzi a munkát, mert ez így olcsóbb és gyorsabb az emberi munkaerőnél. A robotok a napelemek felemelését végzik, illetve a robotok az egyes napelemeket a meghatározott helyekre is szállítják (egy sínen gördülnek végig a napelemek).

hirdetés

A Brittmore Group vezérigazgatója, Bram Britcher szerint ezzel a módszerrel 10 százalékos költségmegtakarítást lehet elérni. A robotokkal történő installálás esetében ráadásul 20-szor gyorsabban tudnak egy napelem farmot létrehozni, szemben a hagyományos technikával.

A cég 2012-ben egy kkv-knak szóló kormányzati támogatást is elnyert ötletük továbbfejlesztéséhez, ezt később meghosszabbították. A Brittmore Group egy mobil gyárat is létrehozna, amelyet az installáláshoz közeli területeken építenének fel,  itt szerelnék össze az előkészített napelem-alkatrészeket.

A cég igyekszik a nagyobb napelem farmok telepítésébe is beszállni, illetve az automatizáláson fejleszteni. A következő évekre kitérve Britcher elmondta, hogy a megújuló energiaforrások felzárkóznak a fosszilis tüzelőanyagok mellé energiatermelésben, így van tér a növekedésre.

forrás: villanylap.hu

Kapcsolódó cikkek
Robotadó bevezetését javasolja a német posta vezetője

Az emberekkel végzett munka adóterhének csökkentését és a robotokkal végzett munka megadóztatását javasolja a Deutsche Post német postavállalat vezetője. Frank Elolvasom

Európában van a legtöbb robot

Élen jár az ipari robotok alkalmazásában az Európai Unió, de a legnagyobb növekedés az elkövetkező években Kínában várható - állapítja Elolvasom

Robotok oldhatják meg a munkaerőhiányt

A robottechnológia lehet a megoldás a szakemberhiányra, főleg az ipart és a szolgáltató szektort segíthetik a korszerű alkalmazások: az automatizálás Elolvasom

Védené az embereket a robotoktól az Európai Parlament

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága a mindennapi életben egyre gyakrabban használt robotok uniós szintű jogi szabályozásának kidolgozását kérte az Európai Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?