Magyar Szó: ingyenes áram a legszegényebbeknek a Vajdaságban

A vajdasági energiaügyi minisztérium azt javasolja, hogy a szociálisan leginkább veszélyeztetettek minden hónapban ingyenesen kaphassanak 120 kilowattóra áramot, illetve 90 köbméter földgázt az egész év folyamán – számolt be szerdai internetes kiadásában a vajdasági Magyar Szó.

Az energiaellátás szempontjából biztonságos helyzetűnek tekintendő vevő számára a védettséget a számlán szereplő kötelezettség csökkentésével vagy névre szóló, szigorúan rendeltetésszerű garancialevél útján biztosítják, amelyet nem lehet eladni vagy elcserélni.

A meghatározott áram, illetve földgázmennyiség ellenértékét az állam a költségvetés azon részéből finanszírozza, amelyből az egyéb szociális juttatásokat is fizetik.

A támogatott státus elnyerésének előfeltételei, hogy a család valamely tagja szociális segélyt, gyermekpótlékot, ápolási segélyt kapjon, vagy pedig nyugdíjas legyen, a legalacsonyabb kategóriájú nyugdíjjal.

hirdetés

A határozati javaslat értelmében ezt a státust a háztartások részére egy évre ítélik oda, de a határidő meghosszabbítható.

A minisztériumban elmondták: a javaslatot elküldték a többi tárcának és az Energiaügyi Ügynökségnek véleményezésre, ezután kerül a kormány elé.

Szerbiában az átlagos havi áramfogyasztás háztartásonként 500 kilowattóra.

MTI

Vélemény, hozzászólás?