LED-világítás: álmatlanság és tönkrement festmények?

A kutatások szerint a LED-világítás olyan mértélben megzavarja az alvás-ébrenlét ciklusunkat, hogy adott esetben kávé helyett is használható. Most pedig az derült ki, hogy a drága festmények megóvására alkalmazott LED-lámpák komolyan károsítják a festményeket.

Múzeumi kurátorok egy napon azt vették észre, hogy egyes festményeken a sárga szín sötétedni kezdett.

Rögtön szakértőkhöz fordultak, akik megállapították, hogy a LED- (Light Emitting Diode) fényforrások, amelyeket éppen azért használtak, hogy megvédjék a műalkotásokat a természetes és egyéb fényforrások károsító hatásától, bizonyos színeket rongálnak.

A 19. században olyan neves festők, mint Van Gogh vagy Cézanne előszeretettel használta festményei élénk sárga színéhez az úgynevezett krómsárga, ólomkromát festékanyagot, amely jóval gazdagabb szulfátokban, mint mások.

A Koen Janssens, az Antwerpeni Egyetem munkatársa vezette európai kutatócsoport szerint éppen ez a magas szulfátarány okozza a problémát.

hirdetés

A krómsárga három árnyalatát, a citrom-, a közép- és a kankalinsárgát tették ki erős röntgensugárzásnak a németországi Deutsches Elektronen-Synchrotronban (DESY) és a franciaországi European Synchrotron Radiation Facilityben (ESRF). Azt találták, hogy a középsárga nem változott, stabil maradt, míg a citrom- és a kankalinsárga instabillá vált.

A LED-fényforrás sokkal több kék/zöld fényt bocsát ki, mint a normál fényforrások – írta a professzor az ESRF honlapján. Márpedig ez a LED által kibocsátott kék/zöld fény bebarníthatja vagy olajzöldbe sötétítheti ezeket a színeket .

Ezért a kutatók azt javasolják azoknak a múzeumoknak, amelyeknek olyan festmények vannak a tulajdonában, amelyek ilyen festékanyagokat tartalmaznak, hogy sürgősen helyezzék egyedi megvilágításba ezeket a képeket, mert ráadásul ezek a színek viszonylag gyorsan sötétednek be. Használjanak olyan LED-et, amely nem tartalmaz ilyen extra mennyiségű zöld/kék fényt.

A kutatók szerint Van Gogh Napraforgóin és Gauguin-portréján máris károsodott a sárga szín. Kérdés, hogy visszafordítható-e a folyamat. Megdöbbentő, hogy pontosan biztonsági okokból alkalmazták ezt a fényforrást.

forrás: juharizsuzsanna.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?