Magyar találmány forradalmasítja a szélerőműveket?

Hogyan csökkenthető tovább a rezsiköltség? Úgy, hogy olcsóbban termelünk áramot mint eddig. Új magyar szabadalmak alapján olyan szélgép készíthető, amelynek szerkezete egyszerűbb, gyártása olcsóbb és élettartama hosszabb lehet, mint a hagyományos gépeké.

A hagyományos áramtermelő szélgépekben a szélkerék mechanikus kapcsolattal forgatja a generátort. Dr. Mucsy Endre, aki már több mint két évtizede tagja a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének, viszont pneumatikus erőátvitelű szélgépet tervezett, amelyben nincs ilyen mechanikus kapcsolat, hanem a szerkezeten belül áramló levegő viszi át az energiát a szélkerékről a generátorra.

Pneumatikus szélgép szélerőmű magyar találmány

Az új gép attól lesz egyszerűbb és így jóval olcsóbb, mint a most használatos szélerőművek, hogy nem tartalmaz fogaskerekes hajtóművet, sokpólusú generátort, frekvenciaátalakítót, és elhagyható belőle a szélirányba állító és a lapátszög-állító berendezés is.

A mai helyzettel ellentétben a szélből nyert áram így kevesebbe fog kerülni, mint a környezetet szennyező erőművekben előállított villamos energia.

hirdetés

Pneumatikus szélgép turbina szélerőmű magyar találmány

További nagy előnye a pneumatikus szélgépnek, hogy az olyan kis sebességű szelet is hasznosítja, amelytől a hagyományos szélgépek el sem indulnak. A lassú szélnek kicsi a teljesítménye, de az ilyen szél Magyarországon olyan gyakran fúj, hogy az összes szélenergia 20-30 százalékát teszi ki.

Pneumatikus szélgép szélerőmű magyar találmány prototípus

Az új szélgép prototípusa már elkészült, a feltaláló most befektetőt keres a széles körű elterjesztésére.

További részleteket a windtransformer.eu oldalon olvashatnak.

forrás: levego.hu