Mal Zrt: 5 nap a határidő

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. öt napot kapott arra, hogy megszüntesse az ajkai gyára IX-es és a X-es tározójánál a vörösiszap kiporzását. Ha a cég nem tesz eleget a felszólításnak, akkor a Veszprémi Bányakapitányság megteszi a szükséges lépéseket – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.

Az elmúlt napok csapadékos és szélcsendes időjárásának köszönhetően folyamatosan csökkent, és jelenleg a határérték alatt van a levegő porkoncentrációja Kolontáron, illetve a közeli településeken – derült ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség méréseiből. A zöldhatóság a közeli Lőrintepusztára telepített mérőrendszer segítségével folyamatosan figyeli a levegő porkoncentrációját a VM közleményes szerint.

kép: mal.hu

hirdetés

Ha a mérési eredmények meghaladják a tájékoztatási küszöbértéket, a felügyelőség azonnal értesíti az érintett települések önkormányzatait, az ÁNTSZ-t, a Veszprémi Bányakapitányságot és a katasztrófavédelmet is.

Az idén először februárban észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrinte – Tósokberénd – Kolontár térségében. A felügyelőség még februárban intézkedési terv kidolgozására kötelezte a MAL Zrt.-t. A cég ebben elfogadhatatlan – több hónapos – határidőt jelölt meg a munkák elvégzésére. Annak érdekében, hogy a kiporzás minél előbb megszűnjön, a Veszprémi Bányakapitányság május 21-én határozatban kötelezte a MAL Zrt.-t a probléma 5 napon belüli felszámolására.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?