Holnaptól nincs gáz Somogy megyében

Somogy megye csaknem ötven településen, köztük Kaposváron is szünetel a gázszolgáltatás szerdától péntekig. A Kapos Pont összeállítása szerint sokan PB-gázpalackokkal próbálják átvészelni a kétnapos gázszünetet. A földgázüzemű készülékek azonban nem alkalmasak más gázok, például a palackos propán-bután használatára, ezért átkötéssel még véletlenül se próbálkozzon senki, mivel súlyos balesetet okozhat.

A portál azt ajánlja a megyében élőknek, hogy már kedden előre készítsék el az ebédrevalót. Így a gázszünet alatt a melegítés már könnyebben megoldható egy villanyrezsón vagy a mikróban. Az éttermek is egyszerűsítik emiatt a menüt, könnyen készíthető és mikrózható ételeket készítenek, a pékségek pedig előre sütik és csomagolják a kenyeret.

A gázbojlerek tulajdonosai a gázszünet előtti napokban magasabbra állítják a bojler hőfokát és azt remélik, hogy a meleg viz kitart a gázszünet idejére. Más a mosógéppel melegít vizet, majd azt engedi bele a fürdőkádba, persze mosópor nélkül.

hirdetés

A nyári szünetben az óvodákba és szociális otthonokba napi több száz adag ételt szállító Pensió 17 Kft. ügyvezetője azt mondta: mivel berendezéseik nagy része gázzal működik,  a két napban hideg élelmet szállítanak majd megrendelőiknek.

A mérő előtti főcsapot vagy ennek hiányában a készülék előtti gázcsapot a fogyasztóknak maguknak kell elzárniuk a gázszünet elejéig, szerda reggel 6 óráig, különben túlnyomás jöhet létre az otthoni gázkészülékekben. Régebbi, égésbiztosító nélküli típusok esetén pedig gázszivárgás is kialakulhat, mivel a gyújtóláng magától nem tud visszakapcsolni – mondta a Kapos Elektroterm Kft. szakembere, Pete Lajos. Extrém esetben egy szivárgó háztartási gép akár robbanást is okozhat.

A karbantartás legkritikusabb fázisa, az úgynevezett fáklyázás szerdán 8-12 óráig lesz Lengyeltótiban, Kaposváron, Kaposfüreden és Kaposújlakon. A fáklyázást és a gáz szükség szerinti lefúvatását az FGSZ Földgázszállító Zrt. végzi. A munkálatok erős hang- és fényhatással járnak, ezért a társaság a környék lakóitól a nyugalmuk megzavarása miatt ezúton is elnézést kér – írták a Kapos Pontnak eljuttatott közleményükben.

index.hu/kapos.hu