Mecseki uránbánya: nem kell félnetek jó lesz!

A Wildhorse Energy Hungary Kft. szerint az esetleges mecseki uránbányászat az egyik legnagyobb hosszú távú befektetés lenne Magyarországon, és 20-30 éven keresztül komoly bevételeket és megélhetést biztosítana a térségben.

A Mecsekben uránkutatási jogokkal rendelkező ausztrál érdekeltségű társaság kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében amellett érvelt, hogy a termelés újraindítása számos gazdasági és társadalmi haszonnal járhat Pécs és a környező települések számára.

A cég tíz pontban foglalta össze az uránbányászat újjáélesztésének előnyeit. Eszerint a bányában több százan, a kiegészítő, külsős szolgáltatásoknak köszönhetően ennél is többen kaphatnának állást. Mivel az alkalmazottak és családtagjaik jövedelmük nagy részét helyben költenék el, ez jelentős bevételeket hozhat a kereskedelmi és a szolgáltatószektorban is.

Újabb lakossági fórumot tartott Pécsett kedden este a mecseki uránbányászat újraindítását tervező, ausztrál tulajdonosi hátterű Wildhorse Energy Hungary Kft.

Vannak még nyitott kérdések, de a tervezett több százmilliárdos programból már több részletet ismerhettek meg a résztvevők. A főként környezetvédelmi aggályokat megfogalmazó pécsi civilek továbbra is elégedetlenek.

Kismélyvölgyi kutatófúrás, engedélyeztetés, vízbázis védelme, lakott területek alatti bányaművelés, lehetséges környezeti ártalmak, rekultiváció. Ezek voltak a fő témák a kedden este Pécsett, a mecseki uránbányászat tervezett újraindításáról szóló lakossági fórumon a Laterum Hotelben.

A mintegy hetven-nyolcvan résztvevő – pécsi lakosok, zöld aktivisták, egykori bányászok, a bányaműveléshez értő szakemberek, és a beruházást tervező cég, az ausztrál tulajdonosi hátterű Wildhorse Energy Hungary Kft. szakmberei – a korábbiaknál mindneképpen bővebb tájékoztatást kaptak az összességében több száz milliárd forintos programról.

hirdetés

Az uránbányászat újraindítása ellen szerveződött neMecskek Mozgalom tagjai a fórum végén úgy összegeztek, hogy ők továbbra is félelmekkel telve mennek haza, mert az igazán fontos kérdésekre még mindig nem kaptak választ, egészen pontosan még mindig nem lehet tudni, hol lesz a meddőhányó, a zagytározó,  a pontos bányaművelési területek.

bama.hu

Hozzátették, az állam és a bányászatban érintett települések komoly adóbevételhez juthatnak, utóbbiak százmilliós nagyságrendű forrással számolhatnak. Emellett jelentős lehet a hazai hozzáadott termelési érték és az exportbevétel, a Wildhorse pedig anyagilag is támogatná a települések kulturális és társadalmi életét.

A Wildhorse közlése szerint mindez úgy történne, hogy “a szocialista idők környezetszennyező technológiája már a múlté, hiszen jelenleg semmilyen hatóság nem tenne lehetővé hasonló alapokon nyugvó kitermelést”. “Ehelyett a munka a XXI. század igényeinek megfelelően, nagymértékű gépesítéssel és korszerű eljárásokkal, jelentős részben a föld alatt zajlana, amiből még a bánya fölött lakók sem érzékelnének semmit” – írták.

Kitértek arra is, hogy a mélyművelésű, “tömedékeléses” fejtési módszernek, a bányavágatok felett húzódó, több száz méter vastag homokkőrétegnek köszönhetően a bányakár veszélye gyakorlatilag fel sem merül. A felszínre a legszükségesebb dolgok kerülnének és azok is ideiglenesen. Példaként a vágatokból kitermelt, tömedékelésre váró meddőt és az ércdúsító üzemet említették. Megjegyezték, hogy a korábbinál jelentősen kevesebb meddő és feldolgozási maradékot helyeznének el a felszínen, a korszerű megoldások révén elkerülhető a talaj és ezáltal a felszín alatti vizek szennyezése.

A Mecsekben az 1950-es évek végétől 1997-ig folyt uránbányászat, a termelés gazdaságossági megfontolásokból állt le. A lelőhely készleteinek további hasznosítása az elmúlt évtized közepén vetődött fel.

A kormány az idén június végén döntött arról, hogy ez év végéig állami és piaci szereplők bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránércbányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit.

A Mecsekben és Pécs környékén a föld alatt 1000-1500 méteres mélységben 30 ezer tonnányi, kutatásokkal igazolt fémurán van, az ezt meghaladó, még nem kutatott készletet ugyanekkorára becsülik. A két évtizeden át tartó kitermelés közvetlenül félezer, közvetve pedig ennél is több embernek adhatna munkát.

Vélemény, hozzászólás?