Többletforrásra van szükség a “szénszegény” gazdasághoz

Pótlólagos forrásokra van szükség ahhoz, hogy az EU közép- és kelet-európai térségében sikerüljön csökkenteni a szénfelhasználás arányát a gazdaságban – hangsúlyozta Várhelyi Olivér nagykövet a témával kapcsolatos kihívásoknak szentelt keddi brüsszeli nemzetközi tanácskozáson.

A konferenciát a magyar állandó EU-képviselet szervezte. Várhelyi, aki a képviseletnek az unió gazdasági, energetikai, környezetvédelmi kérdéseivel foglalkozó vezető diplomatája – vagyis az úgynevezett “COREPER I” nagykövet – megnyitó beszédében a fenntartható jövő alapjának nevezte a “szénszegény” gazdaságba való befektetéseket.

Balogh Zoltán és Várhelyi Olivér. kép: eu.kormany.hu

Kiemelte, hogy a közép- és kelet-európai térségben sajátos nehézségekkel kell megküzdeni. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek adott külön nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a régió elmaradása a régi EU-tagállamok gazdagabb térségéhez képest mind a finanszírozási képességben, mind az alapvető infrastruktúrában kimutatható.

hirdetés

“El kellene kerülni, hogy a különbségek tovább nőjenek” – mondta. A konferencia célját az alacsony szénfelhasználású gazdasághoz vezető módszerek, a “tiszta energiába” való befektetések keresésében jelölte meg. Hozzátette, fel kívánják hívni a figyelmet arra: a “szénszegény” gazdaság megalapozását illetően Közép- és Kelet-Európában komoly beruházási lehetőségek vannak.

A konferencián elmondott beszédében a diplomata említést tett az alternatív magyar klímafinanszírozási javaslatról, amely többletforrások fellelését célozza. Ezt javaslatot elmondása szerint az indokolta, hogy a klímatárgyalások kezdetén még nem volt látható a pótlólagos finanszírozás igénye, most azonban már látszik, hogy a gazdasági válság, a közpénzügyek helyzete miatt szükséges a pótfinanszírozás. A térségben mind a kormányzati, mind a magánszektor pénzügyi forráshiánytól szenved – hangsúlyozta Várhelyi Olivér nagykövet. A magyar alternatív javaslat – mondta – lehetővé tenné a hitelintézeteknek az előfinanszírozást. Rámutatott arra: ez azért különösen fontos, hogy a régió tagállamaiban képesek legyenek biztosítani az uniós alapok igénybe vételéhez szükséges, megkövetelt önrészt.

A brüsszeli magyar állandó EU-képviselet által szervezett tanácskozáshoz – amelyen uniós tagállamok és uniós intézmények magas szintű képviselői, valamint vállalatok és egyéb szervezetek vezetői is részt vettek – szakmai alapul szolgált a cambridge-i egyetem fenntartható fejlődéssel foglalkozó programintézete és a Budapesti Corvinus Egyetem regionális energiapolitikai kutatóközpontja által közösen készített, idén áprilisban közzétett tanulmány.

A felszólalók közt Karolina Ostrzyniewska, a lengyel állandó EU-képviselet “COREPER I” nagykövete saját országának erősen szénalapú gazdaságából kiindulva vázolta azokat a kihívásokat, amelyekkel Lengyelország néz szembe a “tiszta energiára” vonatkozó tervek kapcsán.

A vitához hozzászólt Glattfelder Béla néppárti európai parlamenti képviselő, aki kifogásolta: az Európai Bizottság immár egy éve nem ad választ arra a magyar kormányzati kérelemre, hogy jelentős forrásokat csoportosíthasson át a megújuló energiát szolgáló célokra.

Vélemény, hozzászólás?