Még hat-hétmilliárd forint van az energetikai pályázatok támogatására

Hat-hétmilliárd forint áll még rendelkezésre a 2013 végéig tartó uniós költségvetési ciklusban az energetikai pályázatok támogatására – közölte Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség igazgatója egy szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón csütörtökön, Nyíregyházán.

Az ügynökség hamarosan elkezdi a következő, 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklusra vonatkozó átfogó megyei hatáskörű, több települést érintő energetikai programok kidolgozását – közölte.

kép: iwette/indafoto

kép: iwette/indafoto

Vámosi Gábor elmondta: az ügynökség által a negyedik alkalommal megszervezett önkormányzati energia nap célja, hogy figyelmet irányítson azokra – az eddig hátérbe szorult – nemzetközi támogatási forrásokra, amelyek segítségével energetikai beruházások indíthatóak el akár az önkormányzatok számára is.

hirdetés

A Környezet és Operatív Energia Program (KEOP) pályázatain keresztül ugyan van lehetőség az energetikai pályázatok benyújtására és megvalósítására, azonban már közvetlen brüsszeli forráslehetőségek is elérhetőek – fogalmazott a szakember. Hozzátette: az ügynökség már rendelkezik azokkal a tapasztalatokkal, amelyek ilyen pályázatok benyújtásához szükségesek.

A megyeházán csütörtökön tartott önkormányzati energia napon ennek megfelelően az eddig kevéssé ismert megújuló energiaforrások kerülnek előtérbe. A konferenciát idén a Nemzetközi Szél Nap társrendezvényeként rendezik meg, ezzel is figyelmet irányítva erre az energiahordozóra.

A konferencia első részében a résztvevők a Nemzeti Vidékstratégia energetikai vonatkozásairól, az energetikai akciótervek jelentőségeiről és a nemzetközi energetikai pályázatokról tájékozódhatnak, illetve előadásokat hallhatnak a szélenergia-tendenciákról, valamint a jó megoldásokról is.

MTI