Még hat-hétmilliárd forint van az energetikai pályázatok támogatására

Hat-hétmilliárd forint áll még rendelkezésre a 2013 végéig tartó uniós költségvetési ciklusban az energetikai pályázatok támogatására – közölte Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség igazgatója egy szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón csütörtökön, Nyíregyházán.

Az ügynökség hamarosan elkezdi a következő, 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklusra vonatkozó átfogó megyei hatáskörű, több települést érintő energetikai programok kidolgozását – közölte.

kép: iwette/indafoto

kép: iwette/indafoto

Vámosi Gábor elmondta: az ügynökség által a negyedik alkalommal megszervezett önkormányzati energia nap célja, hogy figyelmet irányítson azokra – az eddig hátérbe szorult – nemzetközi támogatási forrásokra, amelyek segítségével energetikai beruházások indíthatóak el akár az önkormányzatok számára is.

hirdetés

A Környezet és Operatív Energia Program (KEOP) pályázatain keresztül ugyan van lehetőség az energetikai pályázatok benyújtására és megvalósítására, azonban már közvetlen brüsszeli forráslehetőségek is elérhetőek – fogalmazott a szakember. Hozzátette: az ügynökség már rendelkezik azokkal a tapasztalatokkal, amelyek ilyen pályázatok benyújtásához szükségesek.

A megyeházán csütörtökön tartott önkormányzati energia napon ennek megfelelően az eddig kevéssé ismert megújuló energiaforrások kerülnek előtérbe. A konferenciát idén a Nemzetközi Szél Nap társrendezvényeként rendezik meg, ezzel is figyelmet irányítva erre az energiahordozóra.

A konferencia első részében a résztvevők a Nemzeti Vidékstratégia energetikai vonatkozásairól, az energetikai akciótervek jelentőségeiről és a nemzetközi energetikai pályázatokról tájékozódhatnak, illetve előadásokat hallhatnak a szélenergia-tendenciákról, valamint a jó megoldásokról is.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Energetikai felújítás: remény az építőipar számára?

Az épületenergetika az a terület, ahol kis költséggel nagy eredményt lehet elérni, és segíti az építőanyag-gyártókat és a kivitelezőket egyaránt Elolvasom

Brikettgyártó üzemet épít Dél-Békésben az AERD Zrt.

A Mezőhegyes és térségében fellelhető biomasszára alapozott brikettüzemet épít Dél-Békésben az AERD Megújuló Energia és Régiófejlesztési társaság, a cég szeptemberben Elolvasom

Geotermikus rendszert épített ki a Greiner Bio-One Hungary Kft.

Több mint 300 millió forintos beruházás keretében geotermikus energián alapuló hűtés-fűtés rendszert létesített az osztrák tulajdonban lévő, műanyag laboreszközöket gyártó Elolvasom

Új pályzatok megújuló energiaforrásokra

Az Új Széchenyi Terv keretében közel 30 milliárd forint keretösszeggel jelentek meg pályázati kiírások  „Megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?