Meg kellett szakítania az útját A Solar Impulse 2 repülőnek

A Csendes-óceán átrepülését tervező Solar Impulse 2 napelemes repülőgép pilótája a táv megszakítására kényszerült, és 36 órás repülés után Japánban landolt a rossz időjárás miatt – számolt be róla hétfőn a BBC News.

A repülő André Borschberg svájci pilótával a fedélzetén – hosszú vesztegelés és számos elhalasztott indulási kísérlet után – helyi idő szerint vasárnap hajnalban a kínai Nankingból szállt fel, hogy a világkörüli út hetedik, legnehezebb szakaszát teljesítse és eljusson Hawaiira, ami a tervek szerint hat napot vett volna igénybe.

kép: solarimpulse.com

kép: solarimpulse.com

A rossz időjárás miatt azonban a gépnek vissza kellett fordulnia, és Japánban le kellett szállnia. A Solar Impusle 2 útját szervező csapat most arra vár, hogy kitisztuljon a szigetország fölött az ég és a repülő folytathassa az utat.

A napelemes repülő másik pilótája, Bertrand Piccard, aki a misszió monacói irányítóközpontjából követte az eseményeket, kijelentette: “Nem fenegyerekek vagyunk, hanem felfedezők. A biztonságot mindenek fölé helyezzük”. Hozzátette, hogy a géppel mindenki elégedett, de az időjárás nem kedvez az útnak. “Nagojában landoltunk és kivárjuk a jobb feltételeket a folytatáshoz” – mondta Piccard.

hirdetés

A kizárólag napenergiával hajtott repülőgép márciusban indult a 35 ezer kilométeres világkörüli útra Abu-Dzabiból. A felszálláshoz megfelelő szél kell és a repülés közben felhőtlen ég, hogy elegendő napenergiát tudjon tárolni a gép az éjszakai úthoz.

A vasárnapi induláskor a csapat meteorológusa még úgy vélte, talált egy megfelelő “derült ablakot” a repüléshez. Az egyedül repülő Andre Borschberg kitűnően haladt egészen hétfő reggelig, amikor a misszió irányítói arra kérték, hogy körözzön a Japán-tenger felett, amíg eldöntik, hogy vállalhatja-e a várható időjárási feltételek között a továbbhaladást.

Végül a team a leszállás mellett döntött, mivel ha a pilóta belefutott volna a felhős időbe, egy bizonyos pont után az óceánon landolt volna. A halasztások ugyanakkor szintén kockázatosak, ugyanis a gépnek még a hurrikánszezon csúcsának beköszönte, augusztus előtt át kéne repülnie Amerika, majd az Atlanti-óceán fölött.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?