Meg tudod mérni egy szarvasmarha súlyát egy okostelefonnal?

Persze, hogy meg! Csak egy okostelefon, és egy magyar innováció kell hozzá, amit úgy hívnak: Beefie! De hogy jönnek ide a ninják?

A húsmarhák hagyományos mérlegekkel történő súlymérése magas költségekkel jár. Ezek sokszor pontatlanok, gyakori meghibásodásnak vannak kitéve, nehezen mozgathatók. Az eljárás stresszes az állatok és az emberek számára, akár a sérülés veszélye is fennáll.

Az AgroNinja Beefie a tenyésztők számára egy olyan mobil megoldást kínál, amely segít megállapítani a húsmarhák súlyát a fenti problémák kiküszöbölésével.

Egy súlyos probléma

Jelenleg a húsmarhatenyésztők számára nem biztosított az egyszerű súlymegállapítás, ezáltal nem rendelkeznek naprakész információkkal az állomány súlygyarapodásáról. A hagyományos mérési eljárás (mérlegelés) során a terelésből, hajtásból eredő stressz súlyveszteséget eredményez, mely a profit csökkenésében jelentkezik a tenyésztők számára.

A pontos adatok hiánya alacsonyabb átvételi árakat eredményez, illetve megnehezíti az állatok további gondozásának, hizlalásának a tervezhetőségét. Jelenleg meglehetősen nehézkes (munka- és eszközigényes) folyamatok állnak rendelkezésre.

A megoldás

hirdetés

Az Agroninja Beefie megoldása egy könnyen kezelhető mobil alkalmazás, melynek segítségével „on-the-fly” állapíthatják meg a szarvasmarhák súlyát. Segítségével nem kell kitenni sem a dolgozókat, sem az állatokat a kihajtás és terelés nehézségeinek, hiszen a mérés a karámban vagy a legelőn, akár 4 méter távolságból is elvégezhető.

Különösebb előkészületek nélkül, kevesebb mint egy perc alatt mérési eredményt kapunk egy egyedről, mely ENAR azonosítóval együtt rögzítésre és továbbküldésre kerül elektronikusan. Az Agroninja Beefie átlagosan 95%-os pontossággal állapítja meg a húsmarhák súlyát, fajtájuk, nemük, életkoruk és alkati adottságaik figyelembevételével.

Hogyan működik?

Az alkalmazás általános használatához nem szükséges online kapcsolat. A bejelentkezés, a mérés és az eredmények rögzítése bármilyen területi adottságok esetén mobilinternet nélkül is használható. Az AgroNinja Beefie digitális szarvasmarhamérlege Android 5.0+ rendszereken fut, így széles körben elterjedt telefonokon használható. A készülékre egy kis méretű hardvereszköz csatlakozik, mely könnyen fel- és leszerelhető. Az alkalmazásban beállítható a mérni kívánt szarvasmarha fajtája, neme, kora és testalkata, ezzel pontosítva az eredményeket. A mérési procedúra során több fényképet készítünk, melyek segítségével elmozduló vagy részben takarásban lévő állatok mérése is elvégezhető. A kiválasztott kép forgatható és világosítható a tökéletes eredmény eléréséhez.

A folyamat az ENAR azonosító megadásával zárul, melyet a rendszer a mért súlyadattal együtt azonnal eltárol. A méréseket később kötegelve, e-mailben továbbíthatjuk az iroda felé.

További részletek a közelmúltban megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu