Megduplázta nyereségét az ALTEO

Az egy évvel korábbi duplájára, 80 millióról 168 millió forintra nőtt az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. nettó nyeresége 2012 első negyedévében. A társaság az idén további bővülést tervez, és tőzsdei részvény-kibocsátást fontolgat.

A társaság hétfői közleménye szerint a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, az EBITDA a másfélszeresére, 167 millióról 257 millió forintra emelkedett. A csoport árbevétele pedig 6,4 százalékkal bővült, 1,77 milliárd forint volt az első negyedévben.

Az ALTEO az idén további jelentős növekedésre számít, már a közeljövőben újabb akvizíciót terveznek a megújuló energia szektorban. A növekedési stratégia megvalósítását a tervek szerint akár már az idén tőzsdei tőkebevonás segítheti – áll a közleményben.

Ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója a közleményben különösen eredményesnek nevezte a depóniagázas erőműveik működését, amelyek magas rendelkezésre állás és stabil nyereségesség mellett üzemelnek. “Az előttünk álló időszak további dinamikus növekedést hozhat e téren, hiszen több megújulóprojekt már akvizícióközeli fázisba ért. Emellett a csoport tovább folytatja a piacon jelen levő, a megcélzott növekedési stratégia megvalósítását szolgáló projektlehetőségek felkutatását is. Jelenleg elsősorban időjárásfüggő, ezen belül is szél- és naperőműveket, illetve meglévő jelentős tapasztalatunkra építve megújuló gáz-projekteket szeretnénk vásárolni – Magyarországon és külföldön egyaránt” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

hirdetés

Az ALTEO soproni erőműve, fotó: alteo.hu

A kogenerációs (egy folyamaton belüli két energiafajta előállítását jelentő) területen a csoport különösen nagy figyelmet fordított az üzemeltetési és működtetési változtatásokra, beruházásokra, racionalizálási, költségcsökkentési tevékenységekre annak érdekében, hogy az erőművek a lehető legeredményesebb módon termeljenek – áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy emellett az ALTEO a kogenerációs erőműveit is bevonta energiakereskedelmi üzletágának beszerzési forrásai közé, ami növelte a kereskedés rugalmasságát, méretét, az erőművek számára pedig a termelés optimalizálását és a fedezettartalom növelését lehetővé tevő értékesítési csatornát nyitott.

Jelentős bővülést ért el a csoport az energiaszolgáltatások területén is, elsősorban a fogyasztói portfólióján tavaly mintegy 20 százalékkal bővülő villamosenergia-kereskedelmi üzletágnak köszönhetően, de sikerként értékelhető a gázkereskedelmi engedély februári megszerzése, illetve az energiahatékonysági szolgáltatások üzletág elindítása is – fogalmaznak.

A növekedési stratégia megvalósítását – a tavaly őszi, illetve az idén év eleji sikeres, összesen 1 milliárd forintos kötvénykibocsátás után – tőzsdei tőkebevonás támogathatja – akár már az idén. Már 2012-ben el szeretnék érni, hogy az ALTEO cégméret és nyereségesség szempontjából is készen álljon akár egy tőzsdei részvénykibocsátásra is – hangsúlyozta ifj. Chikán Attila.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?