Megelőzhető a kéménytűz, a füst és a szén-monoxid-mérgezés

Tavaly október 1-je és idén október 6. között százharmincegy szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esethez kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak. Az említett időszakban hatvanhárman szenvedtek szén-monoxid-mérgezést. A tragédiák és balesetek azonban odafigyeléssel, öngondoskodással megelőzhetők – hívja fel a figyelmet Kisdi Máté tűzoltó főhadnagy.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat.

kép: Oxfordian

kép: Oxfordian

A szén-monoxid rendkívül agresszív mérgező gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt. Ha fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli az ember, szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni. Ilyenkor a gázkészüléket azonnal el kell zárni, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedett ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek.

A tragédiák és balesetek azonban odafigyeléssel, öngondoskodással megelőzhetők!

A legfontosabb, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát – ezzel máris fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében. Az ellenőrzést szakemberre kell bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása. A szellőző nyílásokat semmilyen esetben sem szabad eltömni, elzárni, és szabad keresztmetszetüket időszakonként ellenőrizni kell.

Broan 509 szellőztetőA balesetek megelőzése érdekében különös gondot kell fordítani a kémények karbantartására is, hiszen a tragédiák gyakori oka a nem megfelelően működő kémény. Budapest területén ez év szeptemberéig csaknem 35 ezer lakásba nem tudott bejutni a kéményseprő, ennyi helyen nem sikerült elvégezni az égéstermék-elvezető időszakos felülvizsgálatát, ellenőrzését. Ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonosával, használójával szemben szükség esetén a tűzvédelmi hatóság eljárást kezdeményez. A tavalyi évhez képest egyébként 20 ezerrel csökkent az ilyen lakások száma.

hirdetés

A kéményseprőipari közszolgáltató a vizsgálatai során 1400 ingatlan égéstermék-elvezetőjével kapcsolatban állapította meg, hogy az közvetlenül veszélyezteti az ott élők élet- és vagyonbiztonságát, a kéményseprők valamennyi esetben értesítették a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságot, amely haladéktalanul megtiltotta az égéstermék-elvezető további használatát a hiányosság megszüntetéséig, illetve annak a hatóság felé történő igazolásáig. Ez a szám is csökkenő tendenciát mutat, hiszen tavaly az égéstermék-elvezetőjével kapcsolatos közvetlen élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető kémények száma megközelítette a kétezret.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy az ügyfélpanaszokat csak akkor tudja kivizsgálni, ha azzal az ügyfél előzetesen, dokumentálható módon a Fővárosi Kéményseprőipari Kft-hoz (FŐKÉTÜSZ), korábban bejelentéssel fordult.

Legfontosabb tanácsok:

– Rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket, a kazánokat, kályhákat, ezeket szakemberrel szereltesse be, vizsgáltassa felül!

– Szerezzen be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely a mérgezés veszélyére figyelmezteti Önt!

– Ügyeljen arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!

– Rendszeresen szellőztesse a tüzelő- fűtőberendezések helyiségeit!

OPH