Megéri zöldnek lenni!

Közösségi program segítségével csökkentik kiadásaikat a környezettudatos háztartások. Egyre több magyar háztartás mindennapjaiban jelenik meg a környezettudatosság. Az energia-, víz- és vegyszerhasználat csökkentése nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem a családi kasszát is megóvja. A Tudatos Vásárlók Egyesületének ÖkoKör programjához már több mint 600 háztartás csatlakozott. A program idén ősszel újra indul.

Öko kör

Egyre több háztartás csatlakozik a Tudatos Vásárlók Egyesületének ÖkoKör programjához, amely gyakorlati tanácsokkal segíti a háztartásokat a környezetbarát életmód megvalósításában.

A 2010-ben indult kezdeményezéshez csatlakozók átlagosan
·         24%-kal kevesebb élelmiszerhulladékot és
·         23%-kal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek,
·         15%-kal kevesebb villamos energiát,
·         31%-kal kevesebb földgázt és
·         13%-kal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak, valamint
·         10%-kal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint a programban való részvétel előtt.

hirdetés

Mi történik a programban? Az ÖkoKörökben kis munkacsoportok, „tanulókörök” alakulnak pár hónapra. A program lényege a kiscsoportos, egymástól való, személyes élmények általi tanulás. Egy-egy kör öt-tíz résztvevőből áll, akik két-három hónapig járnak össze, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki és gyakoroljanak be.

Öko körök tudatos vásárlók

A résztvevők minden találkozón megbeszélik, és együtt eldöntik, hogy mik azok az akciók, lépések, amiket szeretnének és képesek saját otthonukban, környezetükben megvalósítani, és hogy erre milyen lehetőségeket látnak, ismernek. Ebben felkészített csoportvezetők, egy munkafüzet és egyéb segédanyagok is segítik őket.

„Szerettem az ÖkoKört, mert nem ítél és nem akar drasztikusan megváltoztatni. Lépésről lépésre formálja a résztvevők szemléletét, teremt közösséget. Sikerült változtatnom a szokásaimon, és megerősítette elszántságomat. Tudatossá tett, még érzékenyebbé bizonyos dolgokra. Tudatosult, hogy ökonak lenni nem 21. századi úri luxus, hanem sok esetben még anyagi előnyökkel is járó kötelesség.” – emelte ki a kezdeményes lényegét az egyik résztvevő.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén ősszel újra várja az érdeklőket. Azokat, akik októbertől szívesen vezetnének egy ÖkoKört, egy kétnapos képzéssel várják. Azok is nyugodtan jelentkezhetnek, akik először csak csoporttagként próbálnák ki a programot.

További információk az őszi aktualitásokról elérhetőek az alábbi linken >>>.