Megnyílt a 35. Construma

Megnyílt a 35. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten. A Hungexpo vásárközpontban 15 ország csaknem 600 kiállítója várja az érdeklődőket.

 A megnyitón Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta: a kormány intézkedései, a családok bővülő lehetőségei és a piaci szereplők teljesítménye együttesen teremtik meg az alapját annak, hogy új lendületet kapjon a magyar építőipar.

Lepsényi István. fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

Lepsényi István. fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

Hangsúlyozta: azt várják a szektortól, hogy korszerű technológiával és korszerű anyagokkal, magasabb színvonalú, versenyképes árú termékekkel jelenjen meg.

A magyar gazdaság tartós fejlődési szakaszba lépett, kedvezőek a következő időszak kilátásai – jelentette ki Lepsényi István. Egyebek mellett a családi adókedvezmények, az adócsökkentés, a bérek növekedése, illetve az alacsony inflációs környezet lehetőséget biztosít a hazai építőipar növekedési ütemének felgyorsulására – mondta.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a lakásépítések területén még nagy a lemaradás. A kormány az otthonteremtés érdekében számos lépést tett, 27-ről 5 százalékra csökkentette az új lakások építésének általános forgalmi adóját (áfa), bővítette a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és egyszerűsítette az építési eljárásokat – idézte fel.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemzetgazdasági tárca is jelen van a kiállításon, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakembereivel együtt tájékoztatást adnak a csokról.

hirdetés

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója megnyitójában elmondta: a korábbinál kedvezőbb befektetői környezet, az élénkülő ingatlanpiaci kereslet, a célzott kormányzati támogatások eredményeképpen elindult a fellendülés az építőiparban. A kiállítás jelzi a trendeket, a megújult Construma kiállítói már régen lekötötték a legjobb helyeket – fejtette ki. Hozzátette: az idei csaknem 600 cég és szervezet között 124 új kiállító jelenik meg.

fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

A kiállítás csaknem 20 ezer négyzetméteres területén idén hat témacsoport – az építőipar, a megújuló energiák, a lakberendezés, a kertépítés, a lakóingatlanok és a bútoripar – képviselői mutatkoznak be április 6-10 között.

Az építőipari szakkiállítás mellett várja az érdeklődőket egyebek mellett a zöldenergiával foglalkozó Reneo, a lakberendezési trendeket bemutató OtthonDesign és a KonyhaShow, a ConstrumaKert dísznövény és kertépítészeti kiállítás, a Lakásvásár ingatlan szakkiállítás, illetve a Ligno Novum fa- és bútoripari szakkiállítás. A szerda-csütörtök-pénteki szakmai napok után szombaton és vasárnap a nagyközönséget is várják a kiállítók.

 

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?