MEHI: az Otthon melege program társasházi alprogramjában nagyobb támogatási arány kellene

A Magyar Energiahatékonysági Intézet vizsgálata szerint gyakran még az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatás is kevés volt a családoknak az elvárt műszaki-energetikai szint költségeinek teljesítéséhez az Otthon melege program társasházi energiahatékonysági alprogramjában – állapította meg a MEHI elemzésében, amelyről szerdán tájékoztatta az MTI-t.

Az intézet partnerei közreműködésével összegyűjtötte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által még 2015 februárjában meghirdetett és menet közben elbírált program társasházi energiahatékonysági alprogramjának tapasztalatait. Arra keresték a választ, hogy mi segítette vagy nehezítette a pályázatok előkészítését és beadását, a szerződések megkötését.

kép: mammaróza/indafoto.hu

kép: mammaróza/indafoto.hu

Elemzésük alapján felhívták a figyelmet arra, hogy csak azok a társasházak tudták a pályázati dokumentációt összeállítani és időben beadni, amelyek a pályázattól függetlenül legalább 4-6 hónappal korábban elkezdték az előkészületeket, ugyanis ennek hiányában a társasházak 90 százaléka a pályázati folyamat közben lemorzsolódott. A MEHI szerint a pályázati dokumentációhoz szükséges energetikai tanúsítvány és felújítási koncepció készítése a lakóközösségek számára anyagi megterhelést is jelent, így ezt kevés közösség tudja vállalni.

hirdetés

Kiemelték: gyakran még az 50 százalékos pénzügyi támogatás is kevés volt a családoknak az elvárt műszaki-energetikai szint költségeinek teljesítéséhez. A családi megtakarítások hiánya miatt a támogatások hatékony optimuma a 66-75 százalék között lenne – vélekedett a MEHI.

A lakók hiteltörlesztési korlátait jelentősen megterheli a projektmenedzsment, a pályázatírás, és a külső műszaki ellenőrzés költsége, amelyek nem elszámolható költségek a megvalósítása során. Nagyon komoly felső korlátot jelent a lakóközösségek számára a hitelek havi törlesztőrészlete is: jellemzően ez 8-10 ezer forint között mozog, de sehol sem haladja meg a 20 ezer forintot.

Negatívumként értékelték pályázati ciklus aránytalanságát is, ugyanis az egész folyamatban a legtöbb időt a pályázat bírálata és a támogatási döntés tette ki.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?