Megrepedt egy tartály a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában

Hajnali fél négykor üzemzavar volt a Mol Nyrt. zalaegerszegi telephelyén, egy ezer köbméteres tartály teteje megrepedt, pontosította a korábbi híreket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggel. Péntek kora reggel Wéber Antal, a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője még azt mondta, robbanás történt az olajfinomítóban.

Az OKF későbbi közleménye szerint a tartály jórészt üres volt,mert éppen akkor töltötték fel bitumennel, amikor a baleset történt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei a legmagasabb riasztási fokozattal vonultak a helyszínre, ahol a helyben lévő létesítményi tűzoltókkal együtt kezdték meg a beavatkozást. Jelenleg a tartályt és az abban található bitument hűtik nitrogénnel és gőzzel.

fotó: Varga György

A baleset az OKF szerint nem jelent veszélyt a lakosságra, a környezetbe veszélyes anyag nem került ki. A környező tartályok nem sérültek meg, de a beavatkozás ideje alatt is folyamatosan ellenőrzik azok állapotát. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a finomító a szokásos rendben üzemel, a bejárat környékén a járműforgalmat sem kellett korlátozni. Kívülről is csupán a tartály hűtéséhez használt felszálló gőz látszik, más jele nincs a történteknek.

hirdetés

Az esetről a Mol is közleményt adott ki, eszerint a tüzet, amely a kiáramlás helyén keletkezett, az üzemi személyzet még a tűzoltóság kiérkezése előtt eloltotta. Az olatársaság szerint „a környezetbe minimális – nem kimutatható – mennyiségű légnemű káros anyag került”, amely a lakosságot nem veszélyeztette. A kár mértéke meghaladja a tízmillió forintot, a finomító a reggeli óráktól ismét teljes kapacitással működik.

MTI fotó: Varga György

A Belügyminisztérium OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelősége teljeskörű vizsgálatot folytat le az üzemzavar kialakulásával kapcsolatban, áll az OKF közleményében. Eszerint a telephely az iparbiztonsági hatóság felügyelete alá tartozik, más veszélyes üzemekhez hasonlóan folyamatos ellenőrzés mellett dolgozik. Az előírásoknak megfelelően telepített automatikus védelmi rendszerek az OFK szerint jól működtek, a keletkezett tüzet gyorsan meg tudták fékezni.

forrás: index.hu