Megújult az árvízi szükségtározó

Lezárult a mályvádi árvízi szükségtározó korszerűsítése, a beruházásra 7,3 milliárd forintot fordítottak. A szerdai ünnepélyes átadón Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára elmondta: a 75 millió köbméter kapacitású tároló a Körösök vízgyűjtő területén túl része a Tisza-völgy árvízvédelmi rendszerének is, ugyanakkor a határon átnyúló hatása révén a magyar-román határvízi együttműködést is szolgálja.


A Körösök heves vízjárású folyók, 4,6 ezer négyzetkilométernyi vízgyűjtő területükön egy-egy esőt követően akár 24-72 órán belül kialakulnak védekezést igénylő árhullámok, ezért nem volt korszerű, hogy a mályvádi szükségtározót csak robbantásos módszerrel lehetett megnyitni, ami csak egyszeri megnyitást tett lehetővé.

MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI Fotó: Rosta Tibor

Az elmúlt árhullámok elemzése rávilágított arra, hogy a jelenleginél 124-156 centiméterrel magasabb töltésekre lenne szükség, és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) 340 kilométer hosszú elsőrendű töltéseinek keresztmetszetét mintegy 50 százalékkal kellene megnövelni – mondta. A Fekete-Körösről érkező árhullámokat csökkentő mályvádi tározót korszerűsítése ezt munkát váltotta ki – mondta a helyettes államtitkár. Hoffmann Imre örömét fejezte ki, hogy a vízügyi ágazat fejlesztési terveit az elmúlt években szinte hiánytalanul sikerült megvalósítani.

Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője kifejtette: a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban csaknem 360 milliárd forintot fordítottak vízgazdálkodási beruházásokra, amelyek révén csökkent Magyarország árvízi- és belvízi kitettsége, és javult a vízrendszerek, valamint a felszíni és a felszín alatti vizek minősége. Magyarország Európa árvízi veszélynek leginkább kitett országa, ugyanakkor kettősség jellemzi, nagyon gyakoriak az aszályok is. 2015 nyara 1901 óta a negyedik legmelegebb évszak volt, a Tisza, a Szamos és a Hernád megdöntötte a mindenkori negatív vízszint-rekordot.

hirdetés
MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI Fotó: Rosta Tibor

Somlyódy Balázs beszámolt arról is, hogy a beruházások mellett számos, a jövőt meghatározó tervezési feladatot is elláttak, elkészültek az árvízi kockázatkezelési- és a nagyvízi mederkezelési tervek, felülvizsgálták a vízgyűjtő gazdálkodási tervet. Reményét fejezte ki, hogy ezekre a 2014-2020-as ciklusban nyernek el támogatásokat.

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő beszédében kitért arra, hogy a mályvádi beruházás 52 település összesen 326 ezer lakosának biztonságérzetét növeli.

A beruházás során több mint 224 ezer köbméter földet mozgattak meg. Egy vízbeeresztő műtárgyba több mint 12 ezer köbméter betont és 876 tonna betonacélt építettek be.

A mályvádi tározót 1975-1977 között építették, eddig három alkalommal (1980,1981 és 1995) nyitották meg.

 

Vélemény, hozzászólás?