Púpos buszok Kaposváron

Környezetkímélő buszokra cserélték a kaposvári járműparkot, ezzel Magyarországon elsőként a somogyi megyeszékhelyen valósult meg a teljes flotta európai normák szerinti megújítása. Kedden adták át a Kapos CNG Kft. töltőállomását is, ezzel biztosítva a forgalomba álló kaposvári sűrített földgázüzemű (CNG) buszok üzemanyag ellátását.


Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester múlt kedden a város főterén tartott buszátadási ünnepségen kiemelte: a világ legfejlettebb buszait hozták el Kaposvárra. „Ez a nap egy várostörténeti nap, ezek a buszok szimbólumai annak, hogy Kaposvár egy büszke, izgalmas korszakba érkezett” – fogalmazott a polgármester.

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

Felidézte az elmúlt években a városban megvalósult fejlesztéseket – kiemelve a fürdő-, a kórház-, a sport-, valamint a kulturális beruházásokat -, amelyekre szerinte „a kaposváriak méltán lehetnek büszkék”. „A célunk továbbra is az, hogy megadjunk mindent a kaposváriaknak, amit a nálunk nyugatabbra fekvő városokban már megszokhattak az ott élők” – mondta Szita Károly. Szólt arról is, hogy minden autóbuszt elneveznek egy kaposvári hírességről. Közölte, elsőként öt buszra került fel egy-egy, a város hírnevét öregbítő híresség arcmása. Köztük van Rippl-Rónai József világhírű festőművész, Guba Sándor, a városi mezőgazdasági főiskola megalapítója, Vétek György, aki 23 évig volt Kaposvár polgármestere és a város iránti tiszteletből felvette a Kaposváry nevet, Kaposi Mór, a kórház megalapítója, egykori igazgatója és névadója, valamint az 1936-os berlini olimpián 100 méteres gyorsúszásban olimpiai bajnoki címet szerző Csík Ferenc.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, valószínű, hogy Európában is kevés olyan város van, ahol a teljes flottát lecserélték, és minden egyes autóbusz új. Jelezte, ezek a buszok nemcsak környezetkímélők, de a cukorgyárral kötött megállapodás, amely szerint biogázzal fogják üzemeltetni a járműveket, még olcsóbbá teszi azok fenntartását. A magyar kormány törekszik arra, hogy segítse a közösségi közlekedés fejlesztését – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: fontos, hogy komfortosabb, kényelmesebb körülmények fogadják a közlekedőket. Tasó László kitért arra is, hogy a Modern városok program keretében október 9-én aláírt megállapodás „egy olyan korszakalkotó lépés volt, amelyre a kaposváriak sokáig fognak emlékezni”, olyan beruházások készülnek el, amelyekre régóta várnak.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. teljes járműparkjának cseréjéhez – 40 gázüzemű, alacsonypadlós, audiovizuális tájékoztatórendszerrel felszerelt autóbusz vásárlásához – a város négymilliárd forint uniós pályázati forrást nyert el, amelyhez százmillió forint önerő társul.

hirdetés
MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

A teljes buszcsereprogramról kiadott információs kiadvány szerint az új autóbuszok a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. A Kaposváron forgalomba álló MAN Lyon’s City CNG típus elnyerte a 2015-ös év busza címet. A sűrített földgázzal működtetett új gépjárművek károsanyag-kibocsátása lényegesen alacsonyabb a mostani dízelmotorokénál, ezáltal az új buszok használata jelentősen hozzájárul a levegő tisztaságának a megőrzéséhez. Emellett sokkal gazdaságosabban is üzemeltethetők: az éves üzemanyagköltség az eddiginek csaknem a felére, körülbelül 120 millió forint csökken.

A lecserélt buszok átlagéletkora 16,4 év, a futott kilométer átlaga 776 ezer kilométer, de van olyan autóbusz is, amelyik 1,2 millió kilométert tett meg.

Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója és Szita Károly polgármester átadta kedden a Kapos CNG Kft. töltőállomását, ezzel biztosítva a forgalomba álló kaposvári sűrített földgázüzemű (CNG) buszok üzemanyag ellátását. A megújuló kaposvári tömegközlekedést teljes mértékben kiszolgáló töltőállomás hozzájárul a környezetbarát és élhetőbb város megteremtéséhez – hívta fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében az ENKSZ. Az ENKSZ Zrt., a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő Főgáz CNG Kft. és a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. által létrehozott vegyesvállalat, a Kapos CNG Kft. a CNG-hajtásra átálló kaposvári tömegközlekedés kiszolgálása érdekében egy CNG-töltőállomást hozott létre, jövőbeni feladata pedig az, hogy a töltőállomást üzemeltesse. A töltőállomáson beépített nagyteljesítményű kompresszorok segítségével egy busz mindössze néhány perc alatt tölthető meg üzemanyaggal. Az üzembiztonság garantálása miatt két kompresszort is beépítettek a töltőállomásra, így egy esetleges meghibásodás esetén is biztosítható a zavartalan tömegközlekedés.

Az ENKSZ és a szakmai irányítása alatt álló Főgáz törekszik arra, hogy minimalizálja a környezet terhelését, ezért a sűrített földgáz alapú közlekedés elterjesztését kiemelt feladatnak tekintik – idézi a közlemény Horváth Pétert, az ENKSZ Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Főgáz elnökét. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a földgáznak, mint energiahordozónak egyre fontosabb szerepe van a mindennapi életben, mivel tiszta, jól szabályozható, gazdaságosan és energiatakarékosan alkalmazható.

energiaoldal.hu – MTI