Mélybe rántották az olaj árát

100 dollár alá esett a kőolaj ára hétfőn, és a reggel is kétszámjeggyel indult. Utoljára július 2-án volt 100 dollár alatt az amerikai WTI könnyűolajfajta. A talajt akkor vesztették el a nyersanyagpiacok, amikor a nyáron a befektetők kiárazták a szíriai konfliktus lehetséges áremelő hatását az orosz külpolitikai közbelépésre.
A dollár gyengülése, vagy erősödése láthatóan hetek óta nem befolyásolja annyira erősen az amerikai devizában jegyzett termékek árait. Az olaj az amerikai tartalékok magas szintje miatt sem tud felállni.

kép: gabooo/indafoto.hu

kép: gabooo/indafoto.hu

Közben lefagytak a tőzsdék a múlt hét végi és tegnap hajnali rali után. Bár érkezett makroadat az Egyesült Államokból, a befektetőket most kizárólag a ma napvilágot látó átfogó munkaerő-piaci adat foglalkoztatja. Ez ugyanis az elmúlt hónapokban az a beszámoló, amit a leginkább figyelnek a piacok, ugyanis a Fed részben a munkanélküliség csökkenéséhez köti a pénznyomda leállítását.

hirdetés

Tegnapi adatok szerint tovább csökkent a kereslet az amerikai használt lakások iránt a nyár végére, ami részben az emelkedő hitelezési költségekkel indokolható. Közben ma hajnali beszámoló szerint több mint két éve nem látott mértékben ugrottak a lakásárak Kínában, ami rossz hír, hiszen a kínai lakáspiaci buborék veszélyeire már évek óta figyelmeztetnek az elemzők, és a kínai kormány is egyre nagyobb erőfeszítésekkel próbálja megállítani az árak elszabadulását.

A kínai jüan hét nap óta először gyengült a dollárral szemben, és határozottan gyengült a térségben a maláj ringgit is.

OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?