Mennyit lehet spórolni az energiatakarékos izzókkal?

Megszámlálhatatlan gyártó megannyi terméke fogadja a vásárlókat, ha a boltok polcain fényforrást keresnek. Hagyományos izzóktól a halogénlámpákig; kompakt fénycsövektől a LED világításig – nem könnyű a választás. Joggal merülhet fel tehát a kérdés, melyik megoldás számunkra a legoptimálisabb – főként, ha az energiatakarékosságot is szem előtt tartjuk? Arról nem is beszélve, hogy a különböző fényforrásokat, eltérően is kell használni. De vajon mi az ökölszabály? Ezúttal e kérdésekben ad némi tanácsot a Pénzcentrum.hu.

kép: jvulman/indafoto.hu

Hagyományos izzólámpa

Az izzólámpa az egyik legrégebbi elektromos fényforrásunk. Nem csoda tehát, hogy energiatakarékossági szempontból igen elavult. Az izzólámpa működése során ugyanis a felvett energiának nagy részét, mintegy 90 százalékát hőtermelésre fordítja, s csak a felhasznált energia 10 százalékából lesz fény. Éppen ezért Magyarországon, összhangban az Európai Unió cselekvési tervével, a 100-as és a 60-as izzók után jövő év januárjától már 40-est sem lehet majd forgalomba hozni – elvileg. Gyakorlatilag azonban még a hatvanas körtékből is van még forgalomban, a kiskereskedők ugyanis jókora készleteket halmoztak fel még a tiltást megelőzően – készülve a csillapíthatatlan fogyasztói igényekre.

Számold ki, mennyit spórolhatsz

Minden fényforrásnak van Watt-minősítése – ez többnyire megtalálható a termék csomagolásán. Abban az esetben, ha például 40 Wattot tüntetek fel a dobozon, akkor óránként 0,04 kWh-s fogyasztással számolhatsz. Tehát ennyit takaríthatsz meg óránként, ha inkább lekapcsolod az adott készüléket. (Ne felejtsd el, egy készüléken, például egy csilláron több fényforrás is található. Ezeket minden esetben össze kell adni, hogy megtudd a teljes fogyasztást.) Ahhoz pedig, hogy forintosítsd a megtakarított mennyiséget, érdemes elővenni a villanyszámlát, melyen minden infót megtalálsz a számításhoz.


A háztartásokban tehát még sokáig állandó vendég lesz a hagyományos izzólámpa. Érdemes tehát tudni, miként is tudjuk a leg-energiatakarékosabban működtetni ezeket, illetve mely helyiségekbe ajánlatos telepítésük. Mivel az izzólámpa főként hőtermelésre fordítja a felvett energiát, éppen ezért ezeket a lámpákat akkor érdemes lekapcsolni, amikor nincs rájuk szükség. Tehát, akár fél percre is nyugodtan kapcsoljuk fel, ugyanakkor figyeljünk arra, ne maradjon égve, ha kimegyünk a szobából. Ebből adódik, hogy érdemes olyan helyiségekbe telepíteni őket, ahol nem töltünk el sok időt az esti órákban (előszoba, hall, WC).

 

Halogénlámpa

A halogénlámpa is izzólámpa. A hagyományos izzótól annyiban tér el, hogy az izzószálat kisméretű, többnyire kvarcüvegből készült bura veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogén elem (jód, bróm) található. A halogénelemek jelenléte – a halogén körfolyamat miatt – javítja az izzók fényhasznosítását és élettartamát. Takarékossági szempontokat figyelembe véve tehát ugyanaz a tanács, mint a hagyományos izzók esetében: ezeket az izzókat is csak akkor üzemeltessük, ha feltétlenül szükségesek. Mivel azonban némileg takarékosabbak ezek az izzók hagyományos társaiknál, az ideális helyiség számukra például a fürdőszoba, konyha lehet.

Az izzólámpák és a halogének korában már hozzászoktunk, hogy a teljesítmény egyértelműen jellemzi a fényforrástól elvárható fény mennyiségét (konyhába 100-as, olvasáshoz 60-as). A kompakt fénycsövek és LED fényforrások ez a megszokás ugyanakkor értelmét veszti. Éppen ezért jelölik a legújabb termékek dobozán, hogy hány Wattos izzónak felel meg a fényáramuk. A régi izzók, s mértékegységük előbb utóbb azonban végleg az enyészeté lesznek, így várhatóan a fényáram valódi mértékegysége, vagyis a lumen lesz a meghatározó.

 

hirdetés

Kompakt fénycső (CFL – compact fluorescent lamp)

A normál izzó helyére becsavarható kompakt fénycsövek már igen hatékonyak. Használatuk ugyanakkor már több odafigyelést igényel. Az általános ökölszabály röviden a következő:

 

 

 

  • Ha maximum 15 percig nem tartózkodsz a helyiségben, akkor hagyd felkapcsolva.
  • Ha több mint 15 percre mész ki a helyiségből, akkor kapcsold ki.

A kompakt fénycsöves világítások tervezésénél illetve az izzók lecserélésénél ügyeljünk az izzók és a kompakt fénycsövek közötti egyik legjelentősebb különbségre: az izzók gyakorlatilag pontszerű fényforrásnak tekinthetők (azaz piciny felületen koncentrálódik a teljes fénykibocsátás, igen nagy fényességűnek érzékeltetve azt), míg a kompakt fénycsövek jelentős felülettel bírnak, kevésbé kápráztató hatásúak és ezért a gyakorlatlan felhasználó kisebb fényűnek véli.

Az izzós lámpatestek többnyire éles árnyékot képező megvilágítást hoznak létre, szemben a kompaktok lágyabb, szórtabb fényével, amelyet a két fényforrás világító felszínének méretkülönbsége okoz. A kompakt fénycsövek ma már változatos formában, méretben, működtető feszültségben és színhőmérsékletben kaphatóak. Élettartamuk is jóval hosszabb a hagyományos izzókénál, ugyanakkor nagymértékben függ a fel-, lekapcsolások mennyiségétől. Általánosságban elmondható, hogy ahol korábban a “százas égő” volt a megfelelő erősségű fényforrás, ott az ötöde teljesítményű kompakt jöhet számításba.

A világító dióda (LED – Light Emitting Diode)

A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk. Sőt, a LED élettartama – ellentétben a kompakt fénycsövekkel – nem függ a használat mennyiségétől. Ugyanakkor egy kompakt fénycső és egy ugyanakkora teljesítményű LED ára között van egy kis különbség; az utóbbié magasabb. Mégis a LED az olcsóbb megoldás, ha hosszú távú megtérülésben gondolkodik az ember. A LED-es világítóeszközök kivitelüket tekintve lehetnek a hagyományos izzókkal kompatibilisek, azaz ugyanúgy foglalatba tekerhetők, 230 V-osak és lehetnek speciális kivitelű, szigorúan csak a saját tápegységükkel működtethető megoldásúak. A LED világítást leggyakrabban mozgásérzékelős rendszerrel karöltve érdemes használni, például lépcsőházakban.

forrás: penzcentrum.hu

Vélemény, hozzászólás?