Milyen porszívót vegyek? Ezeket a kérdéseket gondolod végig vásárlás előtt!

A porszívó vásárlás általában mindenkinek nagy kihívást jelent. Hosszú távú, viszonylag nagy értékű beruházásról van szó, és ha rosszul dönt az ember, akkor vagy bosszúság lesz minden takarítás, vagy jöhet egy újabb porszívó beszerzése, hogy tényleg megfelelő legyen a végeredmény. Jöjjön egy kis útmutató, hogy mi alapján dönts, ha porszívó vásárlás előtt állsz.

Egy átlagos porszívó vásárló első kérdései között szerepel, hogy porzsákos modellt vagy porzsák nélkülit válasszon, milyen márka legyen, mennyi a fogyasztása és mekkora a szívóerő.  Ezek mind nagyon fontos szempontok, de először azt kell végig gondolni, hogy mire, milyen gyakran és hol fogod használni. Utána jöhet a termék specifikáció.

kép: indafoto.hu/kátaitamás

kép: indafoto.hu/kátaitamás

Legfontosabb kérdések porszívó vásárlás előtt

1. Lakásban vagy házban élsz? Csak bent vagy kint is fogod használni?

Az ingatlan mérete nagyon fontos. Ha nagy a lakás, akkor érdemes nagy porzsák vagy portartály kapacitással rendelkező modellt választani, hogy ne kelljen akár minden porszívózás után porzsákot cserélni, vagy portartályt üríteni.

vizes porszívó

Ha nagy teraszod van, esetleg kint is van szőnyeg vagy műfű, amit porszívózol, fontold meg a porzsák nélküli kivitelt, mert külső felületen több szennyeződés kerülhet a készülékbe, így gyakrabban kell üríteni.

2. Egy szinten vagy több szinten fogod használni?

Ha több szinten egy készülékkel akarod megoldani a takarítást, akkor fontos a készülék súlya, hiszen lépcsőn kell cipelned, sőt a lépcsőtakarítás közben tartanod kell. Ebben az esetben a víz filteres porszívót húzd le a listádról, mert a porszívó súlyán felül még vizet is cipelni, nem túl komfortos.

lépcső porszívózás

hirdetés

3. Milyen típusú felületek vannak? Hidegburkolat? Parketta? Szőnyeg?

A gyártóknak már fel kell tüntetni az energia címkén, hogy a különböző felületeken mennyire hatékony a készülék. Ha tudod, hogy milyen felület, ami dominál az otthonodban, akkor már tudni fogod, hogy melyik készülék lesz neked a legnagyobb segítség.

parketta porszívó

4. Van bármilyen speciális körülmény? Kisgyerek? Házi állat? Allergiás családtag?

Ha bármelyikre igen a válasz, akkor keresd azokat a gépeket, amelyek ezekre kínálnak egyedi megoldásokat. Kisgyerek esetében fennáll a veszély, hogy apró játékokat beszippantasz, ami a legféltettebb kincs volt, és turkálhatsz a koszban. Vannak olyan készülékek, amelyeknek van külön gyerekjáték gyűjtő tartálya, ahonnan ezeket ki tudod könnyen venni.

Házi állat esetében a speciális szőrgyűjtő kefe elengedhetetlen, míg az allergiásoknak a HEPA filteres kivitel hozhat némi enyhülést.

hepa_porszívó

Tudd, hogy mire van szükséged

Ha megvannak a válaszok, akkor mehetünk válogatni, ami nem könnyű, mert az áruházakban több tucat készülék vár bennünket már 10.000 Ft-tól akár több százezerig. A tökéletes választáshoz pedig tudatosság és felkészültség kell.

Amit mindenképpen nézz meg, mielőtt meghozod a döntést, az a por visszabocsájtási osztály.

forrás: smarta.blog.hu