Még többen igényelhetik a csokot

A családi otthonteremtési támogatási kedvezményről szóló kormányrendelet módosítása szerint még többen igényelhetik a csokot – tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtökön közleményben az MTI-t.

A közlés szerint: lehetséges, illetve könnyebb lesz a csok igénylése mostantól már a 25 évesnél nem idősebb és a sajátos nevelést igénylő gyermeket nevelőknek, a terhesség elején járóknak, az árvákat nevelő gyámoknak, a hivatásuk miatt szolgálati lakásban élőknek, az új építésű társasházi, illetve ikerlakást vásárlóknak.

lakás alaprajz terv

Ugyanakkor tovább bővül a csokra jogosultak köre a családos lelkészekkel, illetve a lakóhelyüktől eltérő szolgálati áthelyezésben érintettekkel is.

A foglalkozásuk, hivatásuk ellátása érdekében szolgálati lakásra kötelezett személyek ugyanis felmentést kapnak az alól, hogy a támogatásból megvásárolt vagy felépített lakóingatlanban 10 éven keresztül életvitelszerűen kell lakniuk – tartalmazza a közlemény.

hirdetés

Könnyítés az is, hogy mostantól akár még tervezés, illetve építés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni csokkal.

Azok a családok, amelyeket eddig az osztatlan közös tulajdon miatt korábban elutasítottak a bankok, és nem kapták meg a csokot, azok az új szabályok alapján megkaphatják, ehhez azonban újbóli kérelem benyújtása szükséges – írták.

Arról is beszámoltak: idén júliusig már több mint 14 ezer család csok-kérelmét fogadták be a bankok 38 milliárd forint értékben.

A csok hatására egyre többen vásárolnak vagy építenek új otthont, és nő az előre vállalt gyerekek aránya. Minden harmadik támogatást ilyen család vesz igénybe – teszik hozzá.

Jövőre a kormány 211 milliárd forintot fordít az otthonteremtési programra – tartalmazza a közlemény.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?