Mindent mérő szenzor mobilkészülékekhez

Egy okostelefon, vagy Tablet PC kiválóan alkalmas arra, hogy felügyeljük vele a környezetünkben található folyamatokat a hőmérséklettől, a páratartalmon át a légszennyezettségig. Azonban ehhez többféle érzékelőre van szükség, amit a gyártók hely hiányban nem építenek be a készülékekbe.

A Sensordrone nevű projekt az egyre divatosabb közösségi finanszírozás keretében valósul meg. Olyan népszerű, hogy az önkéntes befektetők rövid idő alatt a megcélzott indulási összeg dupláját adták össze a Kickstarter oldalon.

hirdetés

A kulcstartón elférő eszköz számos környezeti adat összegyűjtésére képes, úgymint a levegő, vagy tárgyak hőmérséklete, páratartalom, káros/veszélyes gázok jelenléte, távolság, folyadékszint, nyomás (akár barométer, akár magasságmérés funkcióban), alkoholszint, stb.

Az okostelefonon csak egy ingyenes alkalmazást kell elindítanunk és az vezeték nélküli kapcsolatot hoz létre a szenzorral. Akár több száz ilyen alkalmazás is várható, amelyek szórakoztató, vagy tudományos módon dolgozzák fel az így nyert adatokat.

Az okostelefonok képességeit kihasználva a kapott adatokkal rengeteg használhatjuk. Például gázszivárgás, vagy légszennyezés helyét, mértékét azonnal megoszthatja interneten keresztül a kollégákkal. Emellett az adatok folyamatos küldése, elemzése, monitorozása is elérhető. A Sensordrone ára várhatóan 200 dollár lesz.