Módosított Nabucco-ajánlat Azerbajdzsánnak

A Nabucco konzorcium szerdán benyújtotta a tervezett Nabucco gázvezeték módosított változatára, a „Nabucco West” megépítésére vonatkozó ajánlatát az azerbajdzsáni Shah Deniz II konzorciumnak. A gázvezeték a bolgár-török határtól a Bécs melletti Baumgartenbe és azon túl szállítana gázt a Kaszpi-térségből – tájékoztatta szerdán a társaság az MTI-t.

„Meggyőződésünk, hogy versenyképes és mindenre kiterjedő ajánlatot tettünk a Shah Deniz II konzorciumnak. Hiszünk abban, hogy ez az ajánlat egyformán előnyös részvényeseink és a gázellátók számára” – mondta Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International ügyvezető igazgatója.

hirdetés

A „Nabucco West” a Nabucco eredeti tervéhez képest módosított gázvezeték koncepció, a vezeték 1300 kilométer hosszan futna a bolgár-török határtól Baumgartenig futna. A gázvezeték a tervek szerint kezdetben Azerbajdzsánból szállítana gázt, majd a jövőbeli európai gázszállítási igényeknek megfelelően tovább fejleszthető a Kaszpi-térség és a Közel-Kelet irányába.

A Kormányközi Megállapodás, a projekttámogatási megállapodások és harmadik felek számára nyújtott kivételek biztosítják a „Nabucco West” stabil jogi kereteit, hasonlóan az eredeti Nabucco változathoz, ráadásul az Európai Unió területén ugyanazon az útvonalon futna a vezeték.

forrás: MTI