Ötmilliárd forintért takarít az állam a Peremartoni Vegyipari Vállalat után

Több mint ötmilliárd forintot költ az állam az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat hulladéklerakójának kármentesítésére – mondta Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízügyi igazgató-helyettese szerdán az MTI-nek.

A vegyipari vállalat jogutód nélkül szűnt meg, ezért a hulladéklerakó kármentesítése az államra hárul.

fotó: dohanymuzeum.hu

Az 5,4 milliárdos projekt gazdája a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, mivel a veszélyes anyagokat rejtő hulladéklerakó veszélyezteti a péti vízbázist, s az élővizekre is kedvezőtlen hatással van – ismertette az igazgató-helyettes.

Hozzátette: az egykori vegyipari vállalat egy bányaterületen helyezte el a hulladékait, amelyek egy része a gyártásból maradt vissza, s veszélyes anyagnak minősül. A hosszú évek alatt nyolcvanezer tonna hulladék gyűlt fel, amit most egy Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) által száz százalékban finanszírozott beruházás keretében takarítanak el.

hirdetés

Tóth Sándor elmondta, körülbelül 20 hónap alatt, a munka dandárjában napi 2-3 teherautónyi hulladékot szállítanak el a területről.

Az MTI kérdésére közölte, Berhida-Peremartonban élőket a szállítás nem zavarja, mivel a külön e célra építette szervizút elkerüli a települést.

A munka elkezdődött, a hulladék kiszállítása a napokban megkezdődik – fűzte hozzá Tóth Sándor, megjegyezve: az összegyűjtött hulladék egy részét újrahasznosítják, a fennmaradót veszélyeshulladék-lerakóba szállítják.

Berhida-Peremartonban az I. világháború környékén kezdték meg az ipari tevékenységet, robbanóanyagok gyártásával. Nem sokkal később vegyipari tevékenység is kezdődött itt. A Peremartoni Vegyipari Vállalat a hetvenes évek elejétől működött 1992-es felszámolásáig: a most mentesített hulladék évtizedek azóta gyűlt a régi bányaterülen.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
Uniós irányelv miatt kell a napelemadó?

Az elektromos és elektronikai termékek - így a napelemek is - használatuk befejeztével veszélyes hulladéknak minősülnek függetlenül attól, hogy működésük Elolvasom

Megkezdődik az idei lomtalanítás Budapesten

Megkezdődik az idei lomtalanítás február 28-án. Elsőként az V. kerületben, majd Budapest minden területén mintegy 830.000 háztartás válhat meg felesleges Elolvasom

Május végéig elszállítják a legveszélyesebb anyagokat az Illatos útról

A Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről május 31-ig kell elszállítani azt a 991 hordót, amely a legveszélyesebb anyagokat tartalmazza Elolvasom

6-9 hónapig tarthat az összes hulladék elszállítása

Az összes hulladék elszállítása a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről kilenc hónapon belül befejeződik, május végéig elviszik a legveszélyesebbnek Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?