Most cseréljen hűtőt! 627,1 millió forint támogatás háztartási gép cserére

Már lehet pályázni arra a vissza nem térítendő támogatásra, ami által lehetővé válik a magyarországi lakhellyel rendelkező nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek számára, hogy állami támogatással, csökkentett vételáron szerezzék be új, magas energiahatékonyságú hűtő- vagy fagyasztó-berendezéseiket.

A beruházások megvalósulásával – a hűtő- vagy fagyasztó-berendezés cserével – minimum 10 %-os energia- vagy 20 kg/év szén-dioxid-megtakarítást szükséges elérni.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke a háztartási nagygép vételárának  50%-a, de maximális értéke A+ kategóriájú gépek esetén 25.000 forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén 35.000 forint háztartási nagygépenként.

A pályázatok a megjelenést követően, a 2014. október 27-e és 2014. november 30-a közötti időszakban, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatók be, kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül.

Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a magyarorszag.hu Kormányzati Portálon, továbbá igazolniuk kell, hogy a háztartási nagygép üzembe helyezésének helyszínéül szolgáló ingatlan a tulajdonukban áll.

Pályázati Útmutató (HGCS-2014)

A pályázattal nyugdíjas / nagycsaládos magánszemélyek állami támogatással csökkentett vételáron (állami támogatással csökkentett bolti áron) jogosultak új háztartási nagygép (hűtő/fagyasztó) beszerzésére.

Kizárólag a pályázati portálon található „Regisztrált kereskedők listáján” szereplőkereskedőtől beszerzett alábbi új háztartási készülékekre nyújtható támogatás:

– hűtőszekrény;
– kombinált hűtőszekrény;
– fagyasztószekrény vagy fagyasztóláda.

hirdetés

Kizárólag a pályázati portálon megjelenő „HGCS katalógusban” szereplő termékre nyújtható állami támogatás.

A támogatott készülék házhozszállítási díja nem támogatott költség, a régi készülék átvételéért és elszállításáért azonban az új készülék házhozszállítása esetén a kereskedő nem számíthat fel díjat.

A támogatás mértéke:

  • A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén a bolti ár 50 %-a, de maximum 25.000 Ft/ háztartási nagygép;
  • A++ és A+++ kategóriájú nagygép beszerzése esetén a bolti ár 50%-a, de maximum 35.000 Ft/ háztartási nagygép.

 

A pályázatok a benyújtás sorrendjében folyamatosan kerülnek feldolgozásra, majd a befogadás sorrendjében felterjesztésre. A döntés szakaszos rendszerben történik.

A vissza nem térítendő támogatás keretének kimerülése esetén az NFM és a pályázatkezelő a honlapján hirdetményt tesz közzé, azt követően további pályázat nem nyújtható be, a pályázat nem véglegesíthető.

A pályázat határidő előtti lezárása esetén a lezárásról szóló hirdetmény megjelenését követő 24 órán belül benyújtott pályázatok még feldolgozásra kerülnek, ami nem jelenti, hogy ezen pályázatok támogatásban részesülnek.

emi.hu – energiaoldal.hu