Növekszik a kerékpárral közlekedők száma

Jelentősen növekszik a kerékpáros közlekedés Budapesten – közölte a fővárosi kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége. Az ebből adódó konfliktusok feloldására a hivatal nem a korlátok szaporítását, hanem a közlekedők egymásra figyelését tartja célra vezető megoldásnak.
„Sárguló” taxik

A főváros közlekedésében az elmúlt tizenkét hónap leglátványosabb változása a taxi járművek „sárgulása”, ugyanis szeptember 1-jétől már csak sárga színű taxikkal találkozhatunk a fővárosban.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az átállás évében a fokozott ellenőrzések sok munkát adtak a felügyelőségnek, az ügyek száma 1000-es nagyságrendű – közölték. A Közlekedési Felügyelőség ellenőrzési tevékenysége során hangsúlyos a nagytestű szállítójárművek, (tehergépjárművek, autóbuszok) műszaki állapotára irányuló vizsgálat, illetve az üzemeltetés szabályszerű körülményeinek ellenőrzése. A jelentős számú útfelújítás, illetve útépítés tartós minőségét azzal is garantálni kell, hogy túlsúlyos, illetve rossz műszaki állapotú járművek ne okozzanak rajtuk rongálást.

Idén több a járművezető jelölt

A felügyelőség munkája során jól érzékeli a jelentősen növekvő kerékpáros közlekedést, ami esetenként konfliktusok forrása. Hol az autósokkal, hol a gyalogosokkal kerülnek összetűzésbe a két keréken közlekedők.

hirdetés
kép: punkkiss/indafoto.hu

kép: punkkiss/indafoto.hu

Ipolyi-Keller Imre, a Felügyelőség vezetője szerint első sorban a figyelmetlenség okozza a gondokat. Ezek feloldására nem feltétlenül a korlátok szaporítását, hanem a közlekedők egymásra figyelését tartja célra vezető és tulajdonképpen pénz nélkül megvalósítható megoldásnak. A közös tér egymásra figyelő használatának jó iskolapéldája lehet az átépült Kossuth tér.

A KRESZ ismerete a hivatalvezető szerint a kerékpárosoktól azért is joggal elvárható, mert sokuknak ott a vezetői engedély a zsebében, illetve az iskolások tananyaga kiterjed a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályaira is.

Egyébként az elmúlt évben abban is észlelhetőek a gazdasági fellendülés jelei, hogy jelentősen nőtt a járművezetői vizsgák száma, valamint a jármű műszaki vizsgálatok száma is. Bár a képzőszervek még mindig sok félrevezető reklámot alkalmaznak, érezhetően tisztult a kép, már nem jellemzőek a korrupcióval kapcsolatos események.

OPH

Vélemény, hozzászólás?