Mozgolódnak az egyetemes szolgáltatók

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Új üzleti tervvel, az energiaszabályozó döntéshozókkal való egyeztetéssel, költségcsökkentéssel, meg nem erősített hírek szerint egyetemes szolgáltatásuk kiszervezésével is készülnek az érintett társaságok újabb terheik mérséklésére.

Dönteniük kell a hatósági árszabályozás, illetve a január elején kötelezően meglépett rezsicsökkentéssel, közmű- és Robin Hood adóval sújtott egyetemes szolgáltatók közül azoknak, amelyek e változások miatt veszteségessé váltak.

Vagy lenyelik a mínuszt, remélve, hogy később javul a helyzetük, vagy megvalósítanak egy olyan konstrukciót, amellyel megmenekülhetnek a további veszteségtől.

kép: nevetnijo/indafoto.hu

A Világgazdaság üzleti körökből úgy értesült, hogy ez a konstrukció a tevékenység kft-be szervezése, majd a kft. becsődöltetése lenne. Ha ez megtörténik, a Magyar Energia Hivatalnak kellene kijelölnie a kidőlő helyére azt az egyetemes szolgáltatót, amely ellátja gázzal, vagy árammal az előző cég lakossági ügyfeleit.

hirdetés

Minél több ilyen kft. szállna ki a piacról, annál nehezebb – és veszteségesebb – lenne a megmaradók tevékenysége.
Mindazonáltal nem alapértelmezés, hogy minden érintett egyetemes szolgáltató veszteségessé vált volna. Amit ugyanis elvett tőlük a szabályozás az egyetemes szolgáltatási oldalon, annak egy részét visszaadta úgy, hogy nagyobb energiaszámla terhet rakott a nem lakossági, főként a nagy- és középvállalati, kisebb részben a kkv-k vállára.

Összességében mégis romlott a helyzetük, „Pénz itt már nincs” – mondta egyikük képviselője. Bár az egyetemes szolgáltatásuk kiszervezésére vonatkozó, esetleges tervüket nem erősítették meg a Világgazdaságnak, az kiderült, hogy ülbe tett kézzel sem ülnek. Vizsgálják, hogyan hat a változás a gazdálkodásukra, de még nem mindenütt döntötték el, mit tegyenek.

A Tigáznál például már meghatározták az új üzleti terv szerinti lépéseiket, ezeket az olasz tulajdonosnak még jóvá kell hagynia. Száraz Gábor szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a társaság nem a rezsicsökkentés miatt lett veszteséges, már 2-3 éve mínuszban van.

Az Elmű-Émász csoport nemrég profit warningban jelezte befektetőinek, hogy a rezsicsökkentés és a közműadó együttes hatásaként az idén veszteségessé válhat. „Első lépésben az iparágért felelős vezetőkkel kezdeményezünk egyeztetést a most bevezetett modell fenntarthatóságának felülvizsgálatáról” – mondta lapunknak Boross Norbert kommunikációs igazgató.

Az EdF Démásznál a vonatkozó rendeletben előírt, azaz kilowattóránként 1,30 forintos bruttó árrés keletkezik az idén. Ez bő 24 százalékkal kisebb a tavalyinál, s mivel nem elég az egyetemes szolgáltatás kilowattóránként több mint 2 forintos kiadásaira, vesztesége keletkezik majd a cégnek.

folytatás és teljes cikk: vg.huMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?