Nagyon szeretnénk a magyar Tesla-gyárat

A Tesla vezetője a múlt héten jelentette be Hollandiában, hogy az új holland gyár mellett továbbiakat is terveznek Európában és az új üzemek helyszíneit már jövőre elkezdik keresni. Mivel a gyártó a luxuskategória után hamarosan jelentkező új modelljével a kedvezőbb árú autók irányába is nyitni fog és töltőhálózatát is gőzerővel fejleszti, várhatóan a jelenleginél sokkal nagyobb piaci részesedést fog elérni az elektromos autók piacán.

Az autógyáraknak meglehetősen kellemetlen dízelbotrány sokkal kedvezőbb helyzetet teremthet az elektromos autók elterjedésének, ami jelentősen felfuttathatja a gyártást is. Szlovákia meg sem várta a tervezett Tesla-gyárak hírét (sem a botrányt), hanem – amint azt a Portfolio.hu megírta, – már tavaly felvették a kapcsolatot az amerikai gyártóval.

A Tesla hollandiai gyára. kép: Teslamotors/facebook

A Tesla hollandiai gyára. kép: Teslamotors/facebook

A Portfolio.hu az ügyben megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, ahol először némi kommunikációs zavar állt be és kis szériás luxuscikknek minősítették az autókat, amiket egyébként sem valószínű, hogy Európában gyártanának (pedig már gyártják):

„Nem látszik jelenleg annak realitása, hogy a Tesla – az egyelőre kis szériás luxuskategóriás – járműgyártását áthelyezze Európába, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ezért eddig nem kereste meg a céget. Természetesen a Tesla működését a jövőben is figyelemmel kísérjük.”

Egy elkészült Model S a Tesla hollandiai gyárában. kép: Teslamotors/facebook

Egy elkészült Model S a Tesla hollandiai gyárában. kép: Teslamotors/facebook

Aztán gyorsan kiderült, hogy valójában nagyon is szeretnénk a Jedlik Ányos programhoz, a Paksi atomerőmű bővítéséhez meg a magyar ipari termelés jelentős részét adó, és a dízelbotrány miatt aggódó autóiparhoz is jól illeszkedő gyárat. Ezügyben pedig a KKM már korábban is tett lépéseket, most pedig még nagyobb fordulatra kapcsolunk:

Rendszeresebbé, közvetlenebbé kell tenni a kapcsolatot a Tesla autógyárral, hogy fel legyünk készülve, ha döntés születik a cég kapacitásbővítéséről – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.

hirdetés
A Tesla Supercharger töltőhálózata Európában ma

A Tesla Supercharger töltőhálózata Európában ma

A tárcavezető kifejtette: a Tesla komoly gazdasági sikereket érhet majd el Európában, és az ilyen nagy autógyáraknál a gyártástelepítés egyik legfontosabb szempontja az, hogy melyik piacot tartják fontosnak. Vagyis, ha a Tesla nagy sikereket ér el Európában, felmerülhet, hogy újabb gyártókapacitást telepítsen a kontinensre – mutatott rá.

2015 végéig rákerülünk a térképre

2015 végéig rákerülünk a térképre

A miniszter felidézte: márciusban a washingtoni nagykövet ellátogatott a cég amerikai gyártóbázisára, a hágai nagykövet pedig áprilisban a hollandiai központját tekintette meg, és ezt követően azt szűrték le, hogy szóba jöhet egy új európai gyártóbázis létesítésének a lehetősége, ha a vállalat a piaci részesedését növelni tudja Európában.

Tesla Model X, a jelenlegi újdonság. Nem tömegmodell.

Tesla Model X, a jelenlegi újdonság. Nem tömegmodell.

Ezért a tárcavezető arra utasította a New York-i külgazdasági attasét, hogy rendszeresebbé, közvetlenebbé tegyék a kapcsolatot a magyar befektetés-ösztönző ügynökség és a Tesla között, hogy ha konkrét döntés születik a cég kapacitásbővítéséről, akkor erre fel legyenek készülve.

energiaoldal.hu – MTI