Okosan veszünk villanybojlert

Környezettudatosan vásárolnak elektromos vízmelegítők a háztartások az Energiaklub által készített reprezentatív felmérés szerint.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott sajtóközlemény szerint új készülék vásárlásakor a válaszadók 73 százaléka az energiahatékonyságot tartja a legfontosabb szempontnak és csupán a megkérdezettek 41 százalékát befolyásolja a termék ára.

Egy erősen cserére érett villanybojler. kép: Miran Rijavec

Egy erősen cserére érett villanybojler. kép: Miran Rijavec

Az Ariston Thermo Hungária Kft. megbízásából végzett vizsgált arra irányult, hogy milyen készülékekkel melegítik a vizet és egy esetleges csere során milyen szempontokat tartanak fontosnak a fogyasztók. A felmérés eredményei szerint a magyar háztartások 26 százaléka elektromos tárolós vízmelegítőt használ, és a megkérdezettek 38 százalékánál a készülék életkora meghaladja a 15 évet.

hirdetés

Ez főként az Észak-Alföldre és Dél-Alföldre igaz, ahol jellemzően családi házakban találhatóak az elöregedett vízmelegítők – tették hozzá.

Ha a fogyasztóknak ki kell cserélniük készülékeiket az új vízmelegítő vásárlásánál már a termék fogyasztását,  energiatakarékosságát is figyelembe veszik – olvasható a közleményben.  Kiemelték: a megkérdezettek 54 százaléka állami támogatás esetén korszerűbbre cserélné vízmelegítőjét, a hitelfelvételt azonban elutasítják, a válaszadók közel fele csak akkor korszerűsít, ha anyagi lehetőségei megengedik. Megjegyezték azt is, a márka, a kapacitás, a garancia és a szerviz számít még fontos tényezőnek.

Grzegorz Wojcik az Ariston Thermo Magyarországért, Szlovákiáért és Csehországért felelős ország igazgató a közleményben úgy fogalmazott: az Ariston globális céljainak megfelelően 2020-ra Magyarországon is megújuló és energiatakarékos termékekből szeretné fedezni bevételeinek 80 százalékát. Az  Ariston Thermo a világ egyik vezető vállalata a fűtő és vízmelegítő rendszerek területén. A csoport 2014-ben több mint 150 országban mintegy 7,4 millió terméket értékesített, teljes forgalma pedig elérte a 1,34 milliárd eurót. A cég 6600 alkalmazottat foglalkoztat 32 országban, ahol 53 vállalat es 5 képviseleti iroda látja el a tevékenységet.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?