Nem biztonságos a fényfüzérek közel hatvan százaléka

Ráadásul ez javulás…

Az idén vizsgált karácsonyi fényfüzérek 58,8 százaléka nem felelt meg a termékbiztonsági követelményeknek, ez csaknem 30 százalékkal kevesebb, a tavalyi értéknél, akkor a termékek 87,5 százaléka volt hibás – mondta Vermes Bella, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője szerdán az M1 aktuális csatornán.

karácsonyi fényfüzér karácsonyfa

Elmondta: 2014-ben 32 fényfüzérből 28 nem volt megfelelő, ezzel szemben az idei 17 fényfüzérből 10 nem tett eleget a szabályoknak. Az ellenőrzések pedig folytatódnak szupermarketekben, boltokban és piacokon egyaránt – tette hozzá.

hirdetés

A szóvivő azt javasolta, hogy a karácsonyi fényfüzérek vásárlása előtt tájékozódjanak az NFH honlapján lévő biztonságos fényfüzérek listájáról, a vásárláskor vizsgálják meg a kiállított mintapéldányt, győződjenek meg arról, hogy melyik cégtől veszik az adott terméket, a vásárlás után pedig őrizzék meg a nyugtát, amelyen egyébként a kereskedő köteles elérhetőségét feltüntetni. Sok esetben – főleg piacokon – egy számológépből nyomtatott szalagot adnak hivatalos nyugta helyett, ezért érdemes a számlát is ellenőrizni.

Reklamáció a blokkra hivatkozva lehetséges, ugyanakkor hibátlan termékeket nem köteles kicserélni a kereskedő, de az ilyen jellegű ígéreteket ajánlatos az eladóval a számlára íratni, hogy igazolható legyen a cserére feljogosító ígéret – tette hozzá.

energiaoldal.hu – MTI