Nem használják elég szabályosan kerékpárjukat a magyar bringások

A magyar férfiak sportolásra és munkába járásra is egyaránt használják biciklijüket, azonban az is jellemző rájuk, hogy alkoholfogyasztás után ülnek két kerékre, emellett sem a biciklik műszaki állapotának ellenőrzésére, sem a KRESZ pontos betartására nem fordítanak elég figyelmet a magyar használók – derült ki egy kerékpáros szokásokat vizsgáló friss felmérésből.

Az online kérdőívet 960 válaszadó töltötte ki, s ebből jól körvonalazódnak az országos kerékpározási szokások: a megkérdezettek csaknem kétharmada használja napi rendszerességgel kerékpárját, míg 18 százalékuk kéthetente választja ezt a közlekedési módot. A kérdőívet kitöltők nemcsak közlekedésre, hanem sportolásra és szabadidős tevékenységre is rendszeresen használják biciklijüket.

A kép illusztráció. kép: tuninglove/indafoto.hu

A kép illusztráció. kép: tuninglove/indafoto.hu

A válaszadók 48 százaléka kerékpárúton hajtja biciklijét, azonban minden tizedik kerékpáros járdát használ közlekedése során, márpedig ez a KRESZ szerint csak abban az esetben tekinthető szabályosnak, amikor az úttest erre alkalmatlan, illetve a biciklisták számára tiltott az ott közlekedés.

hirdetés

A kerékpárok műszaki állapotának ellenőrzését nem tekintik igazán fontos teendőnek a bringások: csupán 31 százalékuk végzi el ezt évente többször, azonban a használók több mint fele évente legalább egy alkalommal átnézeti kerékpárját.

A felmérés az alkoholfogyasztás és a bringázás kapcsolatát is vizsgálta: a kérdésre, miszerint fogyaszt-e a válaszadó alkoholt, amikor kétkerekűjére ül, a válaszadók kilenc százaléka felelt igennel, többségében férfiak. Ez amellett, hogy balesetveszélyes, szabálysértést jelent, és bírságot is vonhat maga után.

Kiderült még, hogy a válaszadóknak nem egészen 90 százaléka rendelkezik csak lámpával annak ellenére, hogy ez kötelező tartozék, és 50 százalékuk sisakkal, ami a felnőttek számára ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott.

A felmérést 2013 májusában a Wáberer Hungária Biztosító Zrt. végezte.

Vélemény, hozzászólás?