Új üzemanyag-terminált nyitott Giurgiuban a Mol Románia

Új üzemanyag-terminált nyitott Giurgiuban a Mol Románia, a beruházás értéke eléri a 10 millió eurót.

A Mol Nyrt. közleménye szerint az üzemanyag-terminál zöldmezős beruházással valósul meg, az építkezés második fázisának befejeztével a teljes befogadóképessége 7000 köbméter lesz. A Románia déli részén lévő terminál első fázisában elkészült létesítményeket csütörtökön adták át.

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

A közlemény idézi Daradics Kingát, a Mol Románia ügyvezető igazgatóját, aki szerint Románia fontos helyen szerepel a csoport hosszú távú növekedési stratégiájában, a giurgiui terminál üzembe helyezése pedig fontos állomása a tervek megvalósításának. A beruházás a Mol romániai kúthálózatának növekvő üzemanyag-igényét elégíti ki, hiszen az eladások évről évre emelkednek.

Hozzátette, cél az is, hogy az ügyfeleknek a csoport finomítóiból származó üzemanyagot adjanak el.

hirdetés

A giurgiui üzemanyag-terminál a Duna-parti vámszabad területen fekszik, alapterülete hozzávetőleg 15 000 négyzetméter, a létesítmény közvetlen kapcsolattal rendelkezik a folyami szállításhoz. A projekt első szakasza gázolaj tárolását és forgalmazását teszi lehetővé.

Az üzemanyag-terminál magas fokon automatizált, számítógépes vezérlésű, a tartálykocsik töltését irányító rendszerrel, illetve egy szintén automatikus adalékolóval rendelkezik. A beruházási projekt második szakaszában további tartályokat építenek. Az üzemanyagot föld feletti tartályokban tárolják.

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Romániában a Mol 137 töltőállomással rendelkezik, jelenleg 12 százalékos a piaci részesedése. A vállalat 2015-ig 15 százalékra akarja növelni ezt a részesedést, és ennek érdekében 17 új töltőállomás megnyitását tervezi. Tavaly a Mol Románia 4 százalékkal növelte eladásait, 469 ezer tonna üzemanyagot értékesített.

A Mol koncessziós szerződéseket írt alá a Román Ásványkincs Hatósággal három, az ország nyugati részén elhelyezkedő kutatási blokkra, amelyből eddig egyet ratifikáltak a hatóságok.

MTI