Nem változik a földgáz lakossági ára

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Összességében nem módosítja a földgáz egyetemes szolgáltatói díját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) földgáz rendszerhasználati díj rendeletének módosítása; az egyes díjelemek úgy módosulnak, hogy azok a rendszerhasználati díjak változását kiegyenlítik, így a lakossági fogyasztók továbbra is a rezsicsökkentéssel elért árszinten vásárolhatják a gázt – tájékoztatott a hivatal az MTI megkeresésére.

A MEKH múlt pénteken megjelent rendeletének értelmében a szagosítás díja a szagosító anyag költségének csökkenése miatt kis mértékben, megközelítőleg 1,7 százalékkal csökkent.

Határkeresztező vezetékek – román és szerb vezeték – esetében a földgáz rendszerhasználati díjak árszabályozásának kereteiről szóló rendeletben foglalt szabályoknak megfelelően indexálás történt, amely kis mértékben módosította a díjak mértékét.

Július 1-jétől megindul a kereskedelmi üzem a szlovák vezetéken, ezért a szállítási díjak számításakor figyelembe kell venni az azt üzemeltető engedélyes költségeit. Mindezek következtében 4-8 százalék közötti mértékben növekedtek a szállítási kapacitásdíjak – közölte a MEKH.

hirdetés

Ugyanakkor több mint 10 százalékkal csökkent a forgalmi díj, a forgalomarányos költségek meghatározásakor figyelembe vett gázár változása miatt – hangsúlyozták.

Az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók ellátása érdekében történő kapacitás-lekötés esetén a földgáztárolási díj elemei közül a kapacitásdíj nem változik, míg az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók ellátása érdekében történő kapacitás-lekötés esetén ugyanez a díjelem 9,75 százalékkal csökken.

A betárolási és a kitárolási forgalmi díjak – a figyelembe vett földgáz árának mérséklődése miatt – kis mértékben csökkennek, 0,4, illetve 2,9 százalékkal. A földgázelosztási díjak esetében a 20 köbméter per óta alatti, jellemzően lakossági kategóriában átlagosan 4,71 százalékkal emelkedik az átlagár az alapdíj változatlansága mellett, míg az e feletti kategóriákban csak egyes elosztóknál változnak a díjak 2,4-5 százalék közötti mértékben.

A rendelet kihirdetésével megvalósul az árszabályozási rendeletben foglalt rendszeres árkorrekció. Az ezzel járó változások az egyetemes szolgáltatás árának szintjét nem módosítják – tájékoztatott a MEKH.

MTI

 Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?