Nemzetközivé lesz a rezsiháború

A rezsicsökkentés gazdasági hátteréről érdeklődik levélben az Európai Bizottság. Az uniós politikusok azt nehezményezik, hogy a céges fogyasztóknak többet kell fizetniük Magyarországon az energiahordozókért, mint a lakosságnak. Ha valami olyasmit lépünk, ami nem megszokott, vagy nem a háztartások kárára érünk el bevételnövekedést, akkor azonnal megszólal a csengő Brüsszelben – nyilatkozta csütörtökön Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője.
Mint a hirado.hu cikkében olvasható, Brüsszel ellenzi az árszabályozást, mert a szabadpiaci verseny híve. A magyar kormány keddig dolgozza ki válaszát, ha azonban az uniós testület ezt nem fogadja el, akkor kötelezettségszegési eljárást is indíthat.

kép: harvolf/indafoto.hu

kép: harvolf/indafoto.hu

‘A Fidesz politikai indíttatású szándékokat lát a háttérben’ – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Hoppál Péter. A párt szóvivője kifejtette: 2010-ben egy olyan politikát kezdtek el, amely nem a magyar családokról akar újabb és újabb bőrt lehúzni, hanem azokat a szektorokat is igyekszik bevonni a közteherviselésbe, amelyek eddig nem vettek részt abban. ‘A bankadó és a multinacionális vállalatok esetében bevezetett különadók miatt azonban egyből felhorkant az Európai Unió, és támadást indított Magyarország ellen’ – hangsúlyozta.

hirdetés

‘Ha valami olyasmit lépünk, ami nem megszokott, vagy nem a háztartások kárára érünk el bevételnövekedést, akkor azonnal megszólal a csengő Brüsszelben’ – magyarázta a szóvivő, megjegyezve: a kormány azonban jó irányba halad, ‘kicsit emeli a nyugdíjakat és fizetéseket, emellett kicsit csökkenti a rezsit, így több marad az emberek zsebében’.

Hoppál Péter a miniszterelnök londoni beszédére is reagált. Orbán Viktor szerdán úgy fogalmazott: a cél, hogy az Egyesült Államok energiaáraihoz közelítsék a magyar díjakat. ‘Az amerikai kontinensen másként működik a beszerzés, mint Közép-Európában, hiszen ide távolról, vezetékeken érkeznek a kőolaj és földgáz termékek, emiatt drágábbak is’ – mutatott rá a szóvivő. ‘Nem bánjuk, ha például Németországban drága a gáz, azt szeretnénk, hogy a szerényebb fizetési képességekkel rendelkező Magyarországon legyen olcsóbb a rezsi, ezért harcolunk’ – mondta a Ma reggelben Hoppál Péter.

hirado.hu, OrientPress