Módosul az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról szóló BM rendelet tervezete társadalmi egyeztetésen. A jogszabály célja az épületek üzemeltetéséhez szükséges energiafogyasztás csökkenése. A véleményezés végső határideje: 2013. október 10.
Az épületek energiahatékonyságáról szóló 2010. május 19-i 2010/31/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv (a továbbiakban: 2010/31/EU irányelv) 5. cikk (2) bekezdése szerint a tagállamoknak az Európai Bizottság által meghatározott összehasonlító módszertani keret alapján ki kell számítaniuk az energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelmények költség optimalizált szintjeit, és a számítás eredményeit össze kell vetniük az energiahatékonyságra vonatkozó, hatályos minimumkövetelményekkel.

Energetikai-tanúsítvány-besorolás-épület

Amennyiben a hatályos energetikai követelmények nem érik el vagy nem közelítik a költség-optimalizált követelményeket, lépéseket kell tenni a szint elérése érdekében. E módosítás a 1246/2013. (IV. 30.) Korm. határozat alapján a szükséges lépéseket tartalmazza. 2013. szeptember 26-án 2012/0363. számon indoklással ellátott vélemény érkezett az Európai Bizottságtól, amely az irányelv öt előírásának nem megfelelő átültetésére vonatkozik. A 2. cikk 2 és 19. pontja szerinti fogalmak és a 9. cikk (1) bekezdésének bevezetése része ennek az előterjesztésnek.

hirdetés

Az épületek üzemeltetéséhez szükséges energiafogyasztás csökkenése jelentős kiadás csökkenést jelent a vállalkozások esetében is, ami hozzájárul a versenyképesség javításához.

A jogszabálytervezet letölthető a kormany.hu portálról.
A véleményezés végső határideje: 2013. október 10.
A véleményeket a jogszabaly@bm.gov.hu e-mail címre várják.

OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?