Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek megalapoznák a bővítést

Jávor Benedek szerint nem létezik olyan érdemi tanulmány, amelyik megalapozná a paksi atomerőmű bővítésének érdekében Oroszországgal kötött szerződést. Erről a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke beszélt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Együtt-PM színeiben politizáló képviselő mindezt arra alapozva jelentette ki, hogy múlt hét pénteken a MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. székhelyén betekinthetett azokba a dokumentumokba, amelyek a „cég és a kormányzat álláspontja szerint megalapozzák” a bővítést.

Jávor Benedek. kép: parbeszedmagyarorszagert.hu

Jávor Benedek. kép: parbeszedmagyarorszagert.hu

hirdetés

Jávor Benedek azt mondta, hogy a projektcég nem rendelkezik más tanulmányokkal, mint azokkal, amelyeket a 2009 júniusában az az évi országgyűlési határozattal összefüggésben az erőmű és az MVM által létrehozott Lévai-projekt keretében évekkel korábban készítettek. Hangsúlyozta, hogy ezek az iratok – egyes adatok kitakarásával – azóta már az interneten is elérhetők. Hozzátette, ezek mellett pénteken két olyan további, nem nyilvános tanulmányt látott, amely 2011. áprilisában készült.

Az ellenzéki politikus kijelentette, a kormány felelőtlen módon, az elemi, szakmai elővigyázatosságot félretéve, kizárólag politikai szempontok alapján döntött a paksi bővítésről. Véleménye szerint ugyanis olyan számítások is hiányoznak, amelyeket „egy átlag lakásfelújításnál egy átlag tulajdonos” is elkészít.

A független képviselő bejelentette: Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez fordul, akit arra kér majd, hogy az interneten már nyilvánosságra hozott dokumentumok kitakart részeinek titkosságát oldják fel. Egyúttal felszólította a projektcéget, hogy ha a pénteken megtekintett dokumentumokon túl bármilyen más tanulmánnyal rendelkeznek, azt bocsássák a rendelkezésére.

MTI