Nő a volánnál: brutális gyorsulás villanyautóval (videó)

A holland egyetemisták nem viccelnek. A Delft műszaki egyetem diákjai saját építésű járművükkel megdöntötték a villanyautós gyorsulás világrekordját. Az új idő: 2,15 másodperc!

DUT12 Marly Kuijpers elektromos sportkocsi

Mi is jelent ez a szám? Nos, a közel ezer lóerős LaFerrari és a nagy rivális McLaren P1 gyorsulása is 3 másodperc körüli, hogy mennyivel van alatta, azt nem adják meg a gyártók.

LaFerrari

LaFerrari

Még a 16 hengeres Bugatti Veyronnak is 2,5 másodperc kell a 0-100-hoz. Mi lehet akkor a fiatalok titka?

hirdetés

A lényeg a minél kisebb tömeg elérése. Ezt használja például a brit Caterham is. Minimalista sportkocsijaik kis tömegük miatt viszonylag apró motorokkal is szédületes élményt nyújtanak.

Az elektromos versenyautó sem éppen súlyos darab. A Tim de Moree és csapata által épített négykerék-meghajtású DUT12 mindössze 145 kilogramm! A négy motor összteljesítménye is csupán 135 lóerő, de a pehelysúlyú járművet bestiális szörnyeteggé teszi.

 

Marly Kuijpers DUT12

Az autót eredetileg nem gyorsulási versenyre, hanem a Formula Student-en való részvételre építették, ekkor még 114 lóerős volt. A jobb eredmény érdekében a motorokat erősebbre a pilótát pedig könnyebbre cserélték, így került a volán mögé egy 24 éves hölgy, Marly Kuijpers. Természetesen (nyilván illő tapintatból) az ő súlyát a csapat nem közölte.


Egyébként ezzel nem csak a legjobban gyorsuló elektromos autó címet nyerték el, hanem az eddigi – szintén extrém könnyű – Ariel Atom V8, 2010-ben elért 2,3 másodperces rekordját is megdöntötték, tehát abszolút értelemben is a DUT12 a legjobban gyorsuló autó.