Nőtt az alternatív járművek forgalomba helyezése Európában

Hat százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett alternatív üzemanyaggal hajtott járművek száma Európában az első negyedévben – közölte pénteken az európai autógyártók szövetsége, a brüsszeli ACEA.

Az ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) kimutatásai szerint az idei első negyedévben 6,4 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett alternatív üzemanyaggal hajtott gépjárművek száma az Európai Unióban.

Elektromos Smart Németország

Az első negyedévben összesen 154 795 elektromos, hibrid-elektromos, illetve más alternatív üzemanyaggal, például autógázzal vagy földgázzal hajtott járművet helyeztek forgalomba az Európai Unóban.

A tisztán elektromos üzemű járművek száma 35 730 volt, 26,8 százalékkal több a 2015 első negyedévi 28 181-nél. Hibrid járművekből 30,1 százalékkal többet helyeztek forgalomba mint tavaly, 69 530-at. Gázüzemű járművekből viszont 49 535 darabot, 22,4 százalékkal, mintegy 15 ezerrel kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Spanyolország az élen

hirdetés

Az alternatív hajtású járművekből Spanyolországban volt a legnagyobb növekedés az első negyedévben, 51,9 százalékos. Franciaországban 28,7 százalékkal, Nagy-Britanniában 23,7 százalékkal, Németországban pedig 13,0 százalékkal többet helyeztek üzembe ilyen járművekből az idei első negyedévben, mint tavaly. Ebben a három országban teljes mértékben az elektromos és a hibrid járművek adták a növekedést.

Az olaszok még mindig az autógázt kedvelik leginkább

Olaszországban viszont fordított volt a helyzet, 12,9 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett alternatív hajtású járművek száma a gázüzemű járművek forgalmának visszaesése miatt. Olaszországban az alternatív hajtású járművek forgalomba helyezésének 80 százalékát így is a gázüzemű autók adják.

Magyarország: hatalmas növekedés, kemény 71 elektromos autóval

Magyarországon az első negyedévben az ACEA adatai szerint elektromos járművekből összesen 71 került forgalomba, tavaly pedig 20. Hibrid autót 279-et helyeztek forgalomba az idén a tavalyi első negyedévi 139 után. Egyéb alternatív hajtású gépkocsit pedig 9-et a tavaly 10 után. Összesen tehát 359 járművel bővült az idei első negyedévben a magyar alternatív járműpark, míg tavaly 169-cel.

energiaoldal.hu – MTI