Nyolcfelé darabolja részvényeit a Mol

A Mol Nyrt. igazgatósága a részvények 1:8 arányú felaprózását javasolja megszavazni a társaság április 13-án tartandó éves közgyűlésén – derül ki a Budapest Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda éjjel megjelent közgyűlési dokumentumokból.

A jelenlegi 1000 forint névértékű „A” sorozatú törzsrészvényeket 125 forint névértékű részvényekre váltják át. A társaság 102 milliárd forintot meghaladó alaptőkéje így

kép: mol.hu

kép: mol.hu

102 428 103 darab helyett 819 424 824 darab részvény testesíti majd meg.

hirdetés

A közgyűlési előterjesztés a javaslatot azzal magyarázza, hogy a Mol részvények 20.000 forint körüli tőzsdei árfolyama többszöröse a BÉT prémium szegmensét alkotó részvények 3.500 forintos átlagos árfolyamának. A részvényfelaprózás jellemzően forgalom- és likviditásnövelő, a váltás után alacsonyabb árfolyam megkönnyíti a kisbefektetők kereskedését Mol részvényekkel.

Az igazgatóság részvényenként 625 forint osztalék kifizetését javasolja a tavalyi 567 forint után. A saját részvények várható számát is figyelembe véve 58 milliárd forint osztalék kifizetésével számol a javaslat.

Az igazgatóság javaslatot tesz Molnár József igazgatósági tag, valamint Dr. Chikán Attila és John I. Charody felügyelő bizottsági tag újraválasztására, és Dávid Ilona, Bártfai-Mager Andrea és Vladimír Kestler beválasztására a felügyelő bizottságba. Az igazgatóság javasolja továbbá Ivan Mikloą, Dávid Ilona valamint Bártfai-Mager Andrea audit bizottsági taggá történő megválasztását.

energiaoldal.hu – MTI