Nyolcszáznál is többen versenyeznek a „Legszebb konyhakert címért”

A ház körüli kertek ápolása, és az önellátás a célja annak a mozgalomnak, melyet tavaly keltett életre Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia. Az ősi hagyományokra visszatekintő kertkultúra felelevenítésével, fejlesztésével akár vidéken, akár a városokban megtermelhető egy-egy család  zöldségszükségletének nagy része.
A versenynek nem célja, hogy mindenkiből őstermelő váljék, csupán a kedvező adottságokat, a zöld felületek megfelelő kihasználását szeretnénk elérni – mondta az ötletgazda Kovács Szilvia. Sajnos sokan feladták a ház körüli kertek művelését, noha korábban szüleik, nagyszüleik életvitelének szerves része volt az udvar. Maguk termesztették a paradicsomot, paprikát, egyelték a répát, salátát és a vasárnapi csirkepörkölthöz a frissen kiásott pityóka adta a köretet.

kép: anna schwelung/indafoto.hu

kép: anna schwelung/indafoto.hu

A helyben termelt, lehetőleg vegyszermentes zöldség-gyümölcs nagy kincs. Egyrészt nem kell megvásárolni, nem utaztatják keresztül az országon, másrészt vitamindús, friss tápanyag. A gyermekek a kert gondozásával megtanulják a törődést, és bár néha fáradtságos, de örömteli munkával figyelhetik, hogyan csírázik a bab és saját maguk szakíthatják le a cukkinit.

hirdetés

Két éve Karcag városa indította el a „Legszebb konyhakert” programot, amely tavaly országos mozgalommá nőtte ki magát. Kovács Szilvia és a programhoz csatlakozott települések szervezői minden évben folyamatosan várják a jelentkezőket nyár közepéig. Az idei nevezési határidőt a szélsőséges időjárás miatt többször módosították, és már lezárták a 2013-as indulók névsorát. Idén több mint hatvan település nyolcszáz kertje szállt versenybe. A legidősebb induló 95 éves, a legfiatalabb 5 éves, azaz nincsen korhatár – sorolta a részleteket az alpolgármester.

A programhoz Karcag határon túli testvérvárosai is csatlakoztak, így a felvidéki Szepsi, az erdélyi Székelykeresztúr, a délvidéki Bácskossuthfalva és a szerbiai Temerin is. A versenyt balkon (erkélyen kialakított), mini kert (50 négyzetméterig), normál kert (50 négyzetméter felett) zártkert 1. (zöldséges) valamint zártkert 2. (gyümölcsös) kategóriában hirdették meg.

A vidékfejlesztési tárca szerint örömteli, hogy óvodák, iskolák is neveztek, és a mozgalom helyi szintű szervezése miatt több településen, többek között Bagon és Fonyódon kertbarát körök alakultak. Idén vannak olyan egyedi versenyzők is, akik önkormányzata hivatalosan nem csatlakozott. Ez is azt mutatja, hogy alulról jövő kezdeményezésként igény van az elhanyagolt kertek felszámolására és a művelt, ápolt konyhakertek kialakítására. Jövőre remélhetőleg még több települést vonz a „Legszebb konyhakert” cím.
OrientPress Hírügynökség