Ökocímke – a minőségi garancia emblémája

Mára számos vásárló ismerte fel, hogy az „öko” és „bio” jelzések nem feltétlenül jelentenek valódi minőséget. Az ökocímke környezetbarát minősítést viszont csak szigorú, és ellenőrzött kritériumoknak megfelelve lehet elnyerni, ez pedig egyszerre szolgálja a vásárlók, gyártók és forgalmazók érdekeit. A környezetbarát jelzés használatának előnyeiről és mikéntjéről beszélgettünk Barta Géza Róberttel, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. ügyvezetőjével.

Mi az az ökocímke?

Az ökocímke egy termék vagy szolgáltatás környezeti kiválóságának megkülönböztető jelzése. Célja, hogy könnyen felismerhető, egyértelmű jelzéssel megkülönböztesse a kiemelkedő környezeti teljesítményű termékeket és szolgáltatásokat, és felhívja rájuk a vásárlók figyelmét.

Barta Géza Róbert. fotó: Energiafigyelő/Takács Zoltán

Barta Géza Róbert. fotó: Energiafigyelő/Takács Zoltán

Fontos elvárás, hogy a minősítést független harmadik fél végezze, előre meghatározott, több kritériumra épülő követelményrendszer alapján, jogszabályban rögzített eljárásrendet követve. Az időben visszatekintve először 1977-ben Németországban hoztak létre ökocímke termékminősítő rendszert. A kezdeményezés a társadalom és az érintettek, mint a gyártók, a forgalmazók már kialakult fejlett környezettudatosságára épített. A német modell alapján aztán számos országban hasonló minősítő-tanúsító rendszerek jöttek létre. Az Európai Unió ökocímkéjét a tagállamok 1992-ben alkották meg. Hazánk a Környezetbarát Termék minősítés nemzeti rendszerét 1993-ban hozta létre.

Miért van rá szükség és mire használják?

Az ökocímkét elsősorban a vásárlók tájékoztatására vezették be, hogy könnyen felismerhetővé tegyék a környezetbarát minősítést elnyert árucikket. A termékeken megtalálható államilag elismert magyar és uniós ökocímkék hasznos információkat közvetítve a fogyasztók felé, arra is felhívják a figyelmet, hogy a hagyományos árucikkek mellett van más választási lehetőségünk is: vásárlásaink során mérlegelve az ökológiai szempontokat, a megbízható környezetbarát termékek mellett dönthetnek.

Ökocímkés termékek

hirdetés

Sajnos manapság is számos terméken találhatunk nem hivatalos, megtévesztő jelöléseket, amelyeken az „öko-” és „bio-” előtag inkább vevőcsalogató, mintsem a minőségi garancia emblémája. A vásárlók, amikor kiválasztanak egy terméket vagy szolgáltatást, olyan, számukra fontos értékeket keresnek, mint az egészség, minőségi garancia, megbízhatóság, környezetvédelem. Ebben nyújtanak hiteles segítséget a környezeti ökocímkék.

Milyen területeken, termékeken használható? És kinek szánják?

Ökocímkét elnyerhet termék, csomagolás, valamint szolgáltatás, azonban az étel- és italáruk, illetve a gyógyszerek, gyógyászati cikkek termékcsoportjai kivételt képeznek. A környezeti címkék megszerzését minden gyártónak és forgalmazónak ajánljuk, aki a fenntartható fejlődés irányába szeretne elmozdulni egy új termék kidolgozása, illetve értékesítése során. A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a kis kkv-k, mind a multinacionális vállalatok keresik és használják az ökocímkéket. A piaci pozicionálás, az értékesítési volumen növelése mint cél mellett megjelentek a címkék felhasználására az olyan területek is, mint a környezeti innovációk tanúsítása iránti igények.

Környezetbarát termék, ökocímke
Kitől és hogyan lehet beszerezni a címkét?

A magyar fejlesztésű és gyártású termékek és szolgáltatások környezetbaráttá minősítését a kezdetektől hazánk első közhasznú társaságaként végezzük. A nemzeti rendszer mellett cégünk az illetékes testület hazánkban az EU ökocímke odaítéléséért is. A pályázat mindenki számára nyilvános és önkéntes. A pályázatot olyan termékekre lehet benyújtani, amelyekre kidolgozott, érvényes feltételrendszer van. Ezek listája a honlapunkon megtalálható. Ha egy termékcsoportra nincs kidolgozott feltételrendszer, javasolni lehet bármilyen új termékcsoportra vonatkozó minősítési feltételrendszer meghatározását.

Milyen előnyökkel jár egy gyártónak, és a vásárlónak, ha ezt feltüntetik a termékén? Milyen feltételei és költsége van a használatának? Tapasztaltak esetleges visszaélést az ökocímke használatával?

A teljes interjút keresse az Energiafigyelő magazin 2015/02. számában!

Energiafigyelő Innovátor magazin 2015-2