OKOS-ház projekt: négy budapesti lakóközösség rezsiköltsége csökken

Mintegy 50 millió forintból újul meg a melegvízrendszere és a fűtése annak a négy budapesti lakóközösségnek, amely sikeresen pályázott a FŐTÁV Zrt. által kiírt OKOS-ház projektre – közölte a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A felújítás után akár negyedével is csökkenhet a lakóházak energiafelhasználása. Az egyik nyertes, a XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21. szám alatti paneles épület szerdai bejárásán részt vett György István, városüzemeltetési főpolgármester-helyettes és Fekete Csaba, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója is.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

hirdetés

A FŐTÁV Zrt. szakemberei által kidolgozott OKOS-ház projekt célja az, hogy csökkenjen a felújított épületek energiafogyasztása, ezzel együtt növekedjen a megújuló energia aránya a felhasználásban. További fontos cél volt az is, hogy pozitív irányba változzon a közösségek környezettudatossága – idézi a közlemény György Istvánt.

A pályázattal a lakóközösségek három új megoldást vehettek igénybe. Ezek: a melegvízrendszer korszerűsítése, az „okos mérés”, azaz a számlák érthetőbbé tétele, valamint az épületen elhelyezett napelemek. Az első elkészült OKOS-háznál már kimutatható, hogy az előző évhez képest 26 százalékkal csökkent a hőfelhasználás, 6 százalékkal a vízfelhasználás és 10 százalékkal az energiafogyasztás.

Tavaly több mint 50 közösség pályázott, hogy OKOS-házzá válhasson, ezek közül négy felelt meg a követelményeknek. A nyertesek egyikét, a XV. kerületi Rákos út 100. alatti épületet 2012-ben újították fel, a többi korszerűsítése pedig idén fejeződik be.

Gugyella János közös képviselő egy monitoron nézi a lakások vízfogyasztását a Főtáv Zrt.  budapesti mintaház-beruházása keretében kialakított XV. kerületi Okos-házban 2013. május 22-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Gugyella János közös képviselő egy monitoron nézi a lakások vízfogyasztását a Főtáv Zrt. budapesti mintaház-beruházása keretében kialakított XV. kerületi Okos-házban 2013. május 22-én. MTI Fotó: Mohai Balázs