Okos tippek a karácsonyi készülődésre

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


November elején még távolinak tűnhet a karácsony, de a bevásárlóközpontokban már feltűntek az első akciók. Az ünnep költségekkel is jár: a GFK kutatása szerint a magyarok átlagosan 50 ezer forintot költenek karácsonykor. Érdemes éppen ezért jó előre elkészíteni az ajándéklistát és megtervezni a várható kiadásokat, így az ünnepi felkészülés is zavartalanul telik majd.

Felmérések szerint az elmúlt években egyre többet költ karácsonyi bevásárlásra a lakosság. Fejenként átlagosan 5 embert ajándékoznak meg, a meglepetésre pedig személyenként hozzávetőleg öt-hatezer forintot szánnak. Az ünnepi készülődés családonként nagyjából további 20-25 ezer forintot tesz ki.

Ebben az összegben szerepel a karácsonyfa, szaloncukor, az ünnepi menü, valamint az előkészületek további költségei is. Jól mutatja a karácsonyi költségek jelentőségét, hogy az év utolsó hónapjára koncentrálódik a háztartások (napi fogyasztási cikkeket érintő) kiadásának mintegy 10 százaléka, decemberben 20 ezer forinttal többet költ ilyen termékre az átlag vásárló.

Ahhoz, hogy valóban zavartalanul teljenek az ünnepek, érdemes megfogadni néhány hasznos tippet:

– Kezdje el időben a készülődést! Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást: ha kapkod, az ember hajlamos kevésbé odafigyelni az árakra, ráadásul a legjobb akciók az adventi időszak elején vannak.

hirdetés

– Tájékozódjon alaposan! Az üzletek mellett az interneten is nézzen körbe, nem csak alacsonyabb árakkal találkozhat, de a sorban állást, tömeget is elkerülheti, ha házhoz szállítást igényel.

Turbo Man

– Készüljön listával! Az átgondolt bevásárlólista segít a lényegre koncentrálni. Ezzel elkerülhető a felesleges termékek megvásárlása, kordában tarthatók a kiadások.

– Már pár hónappal korábban kezdjen el félretenni, így nem egyszerre terhelik a családi kasszát a költségek!

Minden évben az egyik leginkább tervezhető kiadás a karácsonyi vásárlások időszaka. Ahogy általában a szabadságot is jó előre kivesszük ezekre a napokra, a kapcsolódó kiadásokra is érdemes időben felkészülni. Minél hamarabb kezdjük el, az akár kis összegű, de mindenképpen rendszeres megtakarítást, annál kisebb megterhelést jelent majd a karácsony. Ha esetleg eddig nem tettünk félre, akkor még most sem késő. Érdemes nemcsak a vásárlásoknál, hanem már a megtakarítások gyűjtésénél is az internetes csatornát igénybe venni, ami költséghatékony és kényelmes megoldás. – mondta Nyitrai Győző, az OTP Bank igazgatója.

OPHMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?